20 aprilie 2024, 2:22

Descoperă România. Memorialul Închisoarea Pitești „Buzele îmi sunt lipite cu leucoplastul fricii”

Deschis publicului în anul 2014, Memorialul Închisoare Pitești este în fapt un spațiu memorial ce se desfășoară în fostul penitenciar Pitești. Aici sunt dezvoltate în mod constant diverse proiecte educaționale cât și expoziții ce au ca temă principală detenția politică anticomunistă din țara noastră. 

Sursă foto: reteauamemoriei.ro

Misiunea principală a memorialului este aceea de a cerceta, documenta și bineînțeles de a valorifica închisoarea de la Pitești. Toate acestea fiind posibile prin studiul sistemului represiv comunist și cel mai important prin cinstirea memoriei persoanelor care fie au suferit enorm, fie și-au găsit sfârșitul în închisorile comuniste din România.

În anul 2009 o bună parte a fostului penitenciar a reușit să fie încadrată în Lista Monumentelor Istorice din țara noastră, fiind încadrat la categoria Ansamblu Memorial, Clasa A în ceea ce privește interesul național.

Sursă foto: jurnaluldearges.ro

Memorialul deține o colecție de circa 200 de volume de studii despre perioada comunistă și detenția politică precum și volume de memorialistică, mai bine de 20 de ore de înregistrări video sau audio în case apar foștii deținuți politic, dar și documentele personale ale celor încarcerați aici. Momentan această colecție nu este destinată publicului larg, ea fiind în proces de valorificare pentru a fi prezentată vizitatorilor.

Din anul 2014 fostul penitenciar din Pitești a fost deschis publicului spre vizitare, aici organizându-se în mod constant diverse evenimente cu scopul de a informa și cel mai important de a educa publicul cu privire la evenimentele desfășurate în acest spațiu pe când încă era în funcțiune închisoarea politică.

Sursă foto: bitpress.ro

Despre vizita spațiul memorial trebuie să știm că acesta se face prin intermediul unui tur ghidat, iar zona de la subsolul clădirii găzduiește mai mereu expoziții de arhitectură și artă. În ultimii ani Memorialul Închisoarea Pitești a primit o serie de expoziții de artă și arhitectură pe teme strâns legate de Închisoarea Pitești. De exemplu în anul 2016 aici s-a desfășurat expoziția „Fenomenul Pitești: între întuneric și lumină” gândită de către Zeppelin în colaborare cu Institului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Foarte important este faptul că Memorialul Închisoarea Pitești se dezvoltă într-un mod constant cu scopul de a deveni muzeu memorial permanent. Adică, un loc în care vizitatorii nu doar să se informeze ci să fie îndemnați mai apoi să reflecte pe termen lung asupra subiectului, să perceapă mult mai clar modul în care se prezintă societatea din zilele noastre prin intermediul trecului recent al României și primordial, să se raporteze corect și argumentat atât la persecuțiile regimului comunist cât și la sacrificiul pe care l-au făcut cei încarcerați fără motiv.

Sursă foto: reteauamemoriei.ro

Oamenii care calca pragul muzeului sunt stimulați să empatizeze în mod constant cu stările corporale și sufletești ale deținuților cu scopul reeducării prin intermediul cunoștințelor, imaginației și a propriului corp. Mai exact, în loc să răspundă la diferite întrebări sau să ofere sentințe, scopul muzeului este acela de a provoca vizitatorul să cerceteze subiectul prezentat și după ieșirea din muzeu. Despre amenajarea interioară a muzeului știm că aceasta este bazată în mod principal pe instalațiile de artă, drept soluție optimă în expunerea materialelor, dar și în transmiterea mult mai eficientă a informațiilor.

Memorialul Închisoarea Pitești poate fi vizitat prin intermediul unei programări prealabile, vizita se face cu ghid și durează aproximativ o oră. Nu sunt percepute taxe la intrare, însă sunt binevenite donațiile. Un lucru de care trebuie să ținem cont este acela că din cauza violenței subiectului copiii sub vârsta de 12 ani NU pot vizita memorialul.

Mărturia unui fost deținut al Penitenciarului Pitești

În mâna dreaptă ţin stilul, un beţigaş de lemn puţin cioplit şi ascuţit la un capăt, iar în mâna stângă ţin tăbliţa tăiată dintr-un calup de săpun de rufe. Citesc în oglinda neagră a nopţii numele infernului pe care îl străbat: PITEŞTI <-> ITŞETIP. Urlu. Sunt pruncul din pântecul morţii lepădat în scutecul durerii. Buzele îmi sunt lipite cu leucoplastul fricii. Mi-e frică. De mine însumi îmi e frică cel mai mult”, pitestiprison.org.

Sursă foto cover: reteauamemoriei.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol