18 aprilie 2024, 7:02

Descoperă România. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

În orașul Sighetul Marmației pe strada Corneliu Coposu, numărul patru, într-o clădire care nu-ți exprimă nimic din exterior, găsim muzeul ”Memorialul Victimelor Comunismului”. La intrarea în clădire domnește citatul ”Și veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi”.

Fondatorii memorialului sunt Ana Blandiana ( scriitoare și luptătoare pentru libertate civică din România) și Romulus Rusan ( a fost un scriitor român, fondator al organizației neguvernamentale Alianța Civică), însă de administrația locului se ocupă Fundația Academia Civică.

Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism”, spunea Ana Blandiana, potrivit memorialsighet.ro.

Deoarece, clădirea era lăsată în paragină și igrasia pusese stăpânire pe ea, reabilitarea a durat până în anul 2000. În fosta închisoare sunt amenajate astăzi 48 de celule, dar cu tematici diferite care să prezinte clar cum era în timpul comunismului.

Sursă foto: amfostacolo.ro

Cei care au fost închiși aici, erau ținuți în condiții inimaginabile, fără încălzire, lumină, mâncare și erau torturați până la moarte. În acest loc, au fost lipsiți de libertate studenți, țărani, elevi și peste  100 de academicieni, economiști, istorici, ziariști, politicieni ș.a.m.d.

Cei mai cunoscuți oameni care au fost închiși aici sunt:

Iuliu Maniu – Președintele Partidului Național Țărănesc, considerat părinte al democrației interbelice românești. Arestat la vârsta de 74 de ani și a murit la 80 de ani.

Dinu Brătianu – Președintele Partidului Național Liberal. Arestat la vârsta de 84 de ani și a murit la 84 de ani.

Corneliu Coposu – Liderul opoziției din România postcomunistă. Arestat la vârsta de 33 de ani și a murit la vârsta de 81 de ani.

Sură foto: romanianturism.com

În curtea interioară s-a construit ca urmare a unui concurs, un loc de reculegere și rugăciune. Aici se poate ajunge abia după coborârea unei  rampe. Pereții culoarului sunt gravați în proporție de 100% cu numele a aproximativ opt mii de morți.

La finalul vizitei, se poate vedea sculptura lui Aurel Vlad, care întruchipează 18 persoane ce stau cu fața la zidul ce luase viata a milioane de oameni pe vremea comunismului. O imagine care-i poate pune pe gânduri și pe cei mai puternici dintre noi.

Memorialul de la Sighetul Marmației a fost nominalizat în anul 1998 la Consiliul Europei, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE