29 martie 2024, 15:31

Descoperă România. Mișina, cascada din județul care îmbină toate formele de relief

Despre județul Vrancea știm că se găsește în sud-estul României, chiar în curbura Carpaților Orientali. Acesta este județul în care sunt îmbinate perfect toate formele de relief și face legătura între provinciile istorice precum Moldova, Transilvania și Țara Românească.

Sursă foto: old.ansvsa.ro

Zona Vrancei este cunoscută în principal în restul țării pentru poziționarea sa într-o zonă seismică puternică, în acest loc producându-se cutremurele de mare adâncime. De menționat este și faptul că aici se găsesc aproape la fiecare pas multe amănunte despre Actul Unirii din anul 1859, dar și despre diferitele etape ale Primulul Război Mondial. Așadar, zona Vrancei se clasează pe lista locurilor de neratat mulțumită obiectivelor istorice, culturale, religioase, naturale și așa mai departe.

Sursă foto: trecator.ro – PUTNA

Chiar dacă atunci când vorbim despre cascadele județului oamenii au tendința să amintească doar cascada Putna, în bazinul superior al pârâului Mișina se găsește cascada cu același nume. Căderea de apă a luat naștere în urma unor procese tectonice din trecut și în prezent măsoară circa 12 metri înălțime.

Sursă foto: cascadamisina.ocolulsilvicnaruja.ro

Căderea de apă se găsește într-o rezervație naturală de tip mixt, ca urmare a proceselor intense tectonice desfășurate de-a lungul timpului într-un peisaj deosebit. Despre flora din zonă știm că până în prezent au fost descoperite circa 122 de specii superioare de plante a căror origine fitogeografică este asemănată cu restul ariilor protejate din împrejurimi. Din acestea avem 40% specii eurasiatice, 11% cosmopolite, 4% endemice, 39% europene și 6% circumpolare. Cât despre caracteristicele forestiere aici se întâlnesc păduri de tip Asperulo-Fagetum, Luzulo-Fagetum și păduri acidofile.

Sursă foto: cascadamisina.ocolulsilvicnaruja.ro

În aceste păduri trăiesc animale carnivore de mari dimensiuni precum lupul, ursul, râsul și așa mai departe.

Sursă foto: primarianistoresti.ro

Pentru cei care doresc să ajungă la Cascada Mișina trebuie să meargă pe drumul județean DJ 205 D care leagă Valea Sării de Năruja, continuat mai apoi pe drumul DC 78 până la Valea Neagră. Din acest punct pe un drum forestier se ajunge la Cascada Mișina respectiv la aria protejată amplasată pe la aproximativ 1.000 de metri altitudine.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol