25 mai 2020, 20:22

Descoperă România. Mocănița, trenul care nu întârzie

În nordul României aproape de granița cu Ucraina găsim o cale ferată forestieră deosebită. Încă din anul 2000 pe acolo circulă, de primăvara până toamna, trenuri cu abur destinate turiștilor. Acestea călătoresc într-o zonă ce definește bogăția României.

 

Denumită și ”Mocănița de pe Valea Vaserului”, aceasta circulă pe o distanță de 22 km de la Vișeul de Sus până la Paltin (ultima stație), cu o viteză de maxim 30 km/h. Putem compara o asemenea experiență cu un salt în trecut, fără semnal la telefon și contact cu timpurile contemporane.

Spre deosebire de o călătorie obișnuită cu trenul, una prin inima și pădurile virgine ale Maramureșului parcă te face să-ți dorești să nu se termine. Locomotiva este cu aburi și se alimentează cu lemn și cărbuni.

Inițial construită pentru exploatarea și transportul de cherestea din Munții Maramureșului, din anul 2013 Mocănița a fost declarată obiectivul turistic al anului, fiind căutată de mii de turiști.

Sursă foto: sacalatorim.ro

Istoricul tren cutreieră o zonă sălbatică și împădurită pe care nu o putem compara cu alte zone din Carpați. Fără să existe drumuri de acces sau așezări omenești, aici este și locul unde animalele sălbatice sunt acasă. Deoarece această zona face parte și din Parcul Natural ”Munții Maramureșului”, întreaga vale este protejată și se încearcă păstrarea ei la forma actuală.

Pentru tinerii obosiți de agitația marilor orașe aici este destinația perfectă pentru o plimbare cu trenul sau o experiență de lungă durată cu cortul. Fie că vorbim de întunecimea pădurii, gările singuratice, muncitorii din pădure, sau pajiștile îmbrățișate de soare, putem descoperii o altă față a lumii.

Pe durata călătoriei angajații CFF împart gogoși tuturor călătorilor și băuturi calde. La ultimul popas, care durează în medie o oră și jumătate, tot personalul se ocupă de pregătirea grătarelor în stil tradițional și prezentarea băuturilor specifice zonei precum palinca și vișinata. Iar pentru ca experiența să fie și mai memorabilă există dansatori de muzică populară ce nu-și contenesc opincile.

Sursă foto: cffviseu.infoviseudesus.ro

Tot pe parcursul acestei călătorii ai ocazia să vezi cel mai tare tuning auto, mașini și microbuze special adaptate pentru a merge pe calea ferată. Inițial poate ai impresia că nu vezi bine, dar când realizezi cât de multe astfel de invenții sunt apreciezi și mai mult ingeniozitatea localnicilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.