19 aprilie 2024, 3:14

Descoperă România. Mociar, cea mai bătrână pădure din țara noastră. Unde se află?

Conform ultimelor date oferite publicității de către Romsilva pădurea Mociar este cea mai bătrână din România. Aceasta se găsește în apropiere de localitatea Nădașa din Județul Mureș chiar în depresiunea colinară a Transilvaniei. Despre Pădurea Mociar știm că a fost numită rezervație forestieră încă din anul 1932, iar toți arborii seculari sunt protejați de lege. 

Sursă foto: identitatea.ro

Pădurea se poate admira în apropierea drumului care face legătura cu renumita stațiune Sovata. Peisajul este unul străjuit de dealuri învelite cu păduri și pajiști de o frumusețe rară. Chiar în această zonă, aproape de orașul Reghin între mai multe sate la o altitudine de aproximativ 400 de metri se desfășoară pădurea Mociar, cu o suprafață de circa 48 de hectare.

Sursă foto: identitatea.ro

De-a lungul anilor pădurea a fost studiată într-un mod amănunțit de mai mulți biologi care au precizat în unanimitate faptul că aici se găsește întradevăr cea mai longevivă pădure din țara noastră. În conformitate cu aceste studii de teren în această zonă au fost indentificați aproximativ 300 de arbori precum fagi și stejari cu vârste între 650 respectiv 720 de ani.

Sursă foto: ideipentruvacanta.ro

Circa jumătate dintre copacii multiseculari din păcate au murit din cauza vârstei, însă deși uscați nu au fost înlăturați de către oameni. Un lucru îmbucurător este faptul că în acest loc există și stejari mai tineri cu vârste între 400 respectiv 500 de ani. Pădurea este una rară pentru țara noastră și se găsește într-o zonă mlăștinoasă cu multe bălți, dar care nu îngreunează cu nimic accesul turiștilor.

Sursă foto: ideipentruvacanta.ro

Chiar dacă pădurea este bine protejată și conservată din păcate nu putem să afirmăm același lucru despre rezervația floristică din zonă. Acest lucru a fost posibil deoarece o perioadă îndelungată ciobanii au venit în zonă cu oile, un lucru interzis de lege și care reprezintă factorul principal în dispariția mai multor plante rare. Fauna din zonă este specifică pădurilor colinare din zona Transilvaniei, iar aici se pot întâlni mistreți, vulpi, căprioare, iepuri, bursuci, nenumărate specii de păsări sau rozătoare și așa mai departe.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol