CITIRE

Descoperă România. Moștenire de generații pentru C...

Descoperă România. Moștenire de generații pentru Craiova. Casa Băniei, de Brâncoveanu până-n prezent

În orașul Craiova se găsește Casa Băniei, aceasta este cea mai veche construcție civilă din oraș care de-a lungul timpului a servit drept sfat boieresc, sediul arhivelor, seminar, colegiu, judecătorie, iar în ziua de astăzi este muzeu de etnografie. În acest edificiu se păstrează exponate cu formele și motivele geometrice a lui Constantin Brâncuși cu care artistul a reușit să impresioneze întreaga lume.

Sursă foto: audiotravelguide.ro

Casa Băniei este un monument de arhitectură medievală care a fost construit la sfârșitul secolului al XV-lea de către boierii Craiovești. În anul 1699 casa a fost reconstruită de către Constantin Brâncoveanu domnitor martir, iar din edificiul inițial s-au mai păstrat doar câteva pivnițe.

În istoria tumultuoasă, clădirea a trecut prin nenumărate incendieri, diferite stăpâniri și administrări de toate felurile. Astfel în funcție de nevoile diferiților proprietari construcția a suferit adaosuri, suprimări arhitecturale sau demolări.

Sursă foto: adevarul.ro

Așadar între anii 1718 respectiv 1739 Casa Băniei a fost transformată în sediul administrației austriece, care a reușit să fortifice edificiul pentru apărare. Mai apoi în 1750 construcția a ajuns la domnitorul Grigore Ghica Episcopiei Râmnicului. Din anul 1850 aici a fost amenajat sediul pentru mai multe instituții din oraș precum urmează Tribunalul Craiovei, Liceul Frații Buzești, Seminarul local și mai apoi Arhivele Statului.

Din 1933 Casa Băniei a fost transformată în Muzeul Olteniei până în anul 1948, când a fost trecută în administrarea Mitropoliei Olteniei. Din anul 1966 monumentul de tip arhitectural brâncovenesc găzduiește Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Sursă foto: gds.ro

În secția de Etnografie a muzeului sunt organizate atât expoziții permanente cât și temporare care captează valorile documentar-etnografice, de artă contemporană sau tradițională ce țin de patrimoniul propriu sau a altor instituții, diverse sesiuni de comunicare, întâlniri cu mai mulți specialiști în domeniu, simpozioane, proiecții de filme etnografice, lansări de carte și așa mai departe. În altă ordine de idei secția de etnografie transmite publicului informații de specialitate, bibliografii despre modelele și valorile culturii sau artele tradiționale. Tot aici pot fi admirate publicațiile de specialitate despre modelul etno-folcloric cum ar fi anuarul Oltenia, diferite studii și comunicări, dar și materiale de popularizare cum ar fi ghiduri, pliante informative, vederi ș.a.m.d. Să nu uităm de obiectele de artă tradițională contemporană precum ceramică, icoane, țesături, instrumente muzicale, ouă încondeiate, iar pentru doritori există o secție specială destinată vânzărilor denumită „La carul cu oale”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.