25 aprilie 2024, 12:48

Descoperă România. Muzeul Aurului – Bijuteriile expuse în inima Transilvaniei

Despre aurul extras din țara noastră știm că acesta provine din zona Munților Apuseni. Partea aceasta din România este una fascinantă din punct de vedere al mineralelor aurifere, fiind amintită în scrierile de specialitate sub denumirea de „Patrulaterul aurifer”.

Sură foto: mirunacotrau.blogspot.com

Aceste locuri au reprezentat principala sursă de aur din țara noastră. Despre cantitatea de aur extrasă de-a lungul timpului aceasta a fost estimată la 1750 de tone. Cele mai însemnate puncte de exploatare sunt Roșia Montană, Valea Tisei, Rovina ș.a.m.d.

Sursă foto: mirunacotrau.blogspot.com

Aurul în stare naturală se găsește într-o formă pură păstrată strălucitoare și neoxidată de-a lungul anilor. Se preconizează că până în momentul de față au fost scoase din subteran circa 150.000 de tone de aur, iar în lume circa 2.500 de tone anual.

Sursă foto: cunoastelumea.ro

Despre mineritul din jurul orașului Brad se cunosc detalii încă din antichitatea daco-romană și perioada evului mediu. Odată cu finalizarea războiului, în anul 1920 minele din oraș au fost preluate de societatea românească „Mica”, care urma să devină în timpul perioadei interbelice cea ai importantă astfel de întreprindere din țara noastră şi din partea sud-estică a Europei.

Sursă foto: centruldepelerinaj.ro

Muzeul Aurului deține o colecție de peste 2000 de exponate. Dintre acestea se face remarcat aurul autohton provenit din minele munților metaliferi. Despre exteriorul și interiorul edificiului știm că a fost reabilitat, iar muzeul a fost redeschis tuturor vizitatorilor din anul 2012.

Sursă foto: radioiasi.ro

Printre obiectele expuse pot fi admirate lamele și cristale de aur, lingouri din aur brut sau fin, aur de tip lamelar pe cuarț și așa mai departe. Majoritatea obiectelor expuse sunt aduse de la Roșia Montană, Baia Sprie, Cavnic, Brad, Băița sau Baia Mare. Cele mai valoroase piese de aici sunt considerate a fi Pana lui Eminescu, Feriga, Șopârla și un exponat de tip lamelar din aur ce prezintă depuneri de cristale.

Sursă foto: mirunacotrau.blogspot.com

Pe lângă aceste exponate din aur se pot admira diverse minerale și minereuri cum ar fi pirita, azuritul, mercurul, diamantul, sulful, cuprul, cuarțul și multe altele. Tot aici există exponate ce au în componență sulfuri și oxizi. Pentru cei care doresc să viziteze acest muzeu, trebuie să știe ca eu nevoie de aproximativ două ore pentru a admira toate exponatele din clădire.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol