26 februarie 2021, 2:43

Descoperă România. Muzeul Callatis, locul unde sunt conservate obiecte arheologice din preistorie

Într-o zonă centrală a orașului Mangalia, mai exact pe strada Constanței numărul 23, se găsește una dintre cele mai importante instituții culturale atât din punct de vedere istoric cât și arheologic din oraș, Muzeul de Arheologie „Callatis”.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Muzeul a fost dedicat expunerii și implicit conservării vestigiilor istorice descoperite în vechea cetate Callatis. Instituția a fost deschisă odată cu modernizarea orașului din anul 1959 întrucât atunci au fost scoase la suprafață vestigii din perioada neolitică, romană, greacă sau romano – bizantină.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

În interiorul Muzeului de Istorie și Arheologie din Mangalia sunt expuse o varietate de obiecte inestimabile indiferent că ne referim la exponatele din incinta muzeului sau la monumentele de arheologie pe care le întrețin cei de aici și care sunt amplasate în diferite locuri ale municipiului.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Printre acestea se numără Zidul de apărare al cetății Callatis, Mormântul princiar și Necropola Romano – Bizantină.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

În expoziția amenajată permanent din incinta muzeului curioșii pot observa vechile coloane, vase din ceramică, frize cu metope, capiteluri, amfore, diverse vase din sticlă, statuete, opaițe, stele funerare, diferite reprezentații ale unor zeități, inscripții, monede, bijuterii, podoabe și multe altele.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Dintre toate vestigiile muzeului, majoritatea oamenilor sunt de părere că cel mai important este mormântul cu papirus, despre care se spune că datează încă din secolul al IV-lea î.Hr. După ce a fost deschis, în mormânt s-a descoperit un papirul scris în limba greacă, iar în ziua de astăzi se spune că acesta ar fi cel mai vechi document descoperit vreodată pe teritoriul României.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Cei care doresc să viziteze Muzeul de Istorie și Arheologie din Mangalia trebuie să știe că acesta este deschis în fiecare zi între orele 8:30 și 19:30 în timpul sezonului estival, iar în extrasezon se închide la 16:30.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Sursă foto cover: ecomareaneagra.wordpress

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.