13 iulie 2020, 8:06

Descoperă România. Muzeul „Haszmann Pal” din Cernat, atracție pentru iubitorii de artă populară

Arta populară a reprezentat mereu un punct important pentru Pal Haszmann, încă din perioada copilăriei pe când se afla la bunica sa din Tamașfalău, acesta se ocupa de strângerea obiectelor de artă populară decorate. Astfel, treptat, a reușit să strângă o mică colecție. Se consideră că în această perioadă, a doua parte a secolului XX, a luat ființă și dorința organizării unui muzeu dedicat special acestora.

Sursă foto: visitcovasna.com

Despre Pal Haszmann se știe că pe durata desfășurării activităților sale ca dascăl chiar și în cele mai complicate perioade a reușit să ducă la bun sfârșit educarea cu devotament a generațiilor de elevi, având un scop clar, acela de a deveni membri importanți pentru comunitate la maturitate.

Sursă foto: visitcovasna.com

Datorită aprecierilor de care acesta s-a bucurat în toate localitățile în care a predat de-a lungul anilor, a reușit să atragă prin bunăvoința oamenilor din jur piese valoroase prin care acesta să-și crească încetul cu încetul colecția mult iubită. Astfel, mulțumită orizontului larg pe care-l avea colecționarul printre lucrurile sale se numărau vestigii cu un puternic caracter istoric precum numismatice, diverse documente, piese arheologice și așa mai departe.

Sursă foto: visitcovasna.com

În colecția Hasmann se găsesc astăzi peste 8000 de piese, iar Pal Haszmann și-a dorit mereu ca munca sa să devină accesibilă pentru publicul larg. Astfel, a hotărât să o doneze Muzeului Național Secuiesc cu scopul deschiderii unei noi secții externe. Din actul de donație de atunci s-a înțeles faptul că dorința principală a colecționarului era aceea ca munca sa să fie păstrată la Cernat, dar și ca draga sa colecție să rămână una de sine stătătoare fără să fie contopită cu o alta.

Sursă foto: visitcovasna.com

Așadar, sub conducerea județului din acea perioadă, a specialiștilor de la Muzeul Național Secuiesc și a multor oameni de cultură pe data de 25 februarie a anului 1973 a luat naștere noua secție. Aceasta fiind amplasată în conacul lui Gyula Damokos. Despre înființarea Muzeului se spune că a fost și foarte importantă pentru salvarea edificiului considerat monument istoric întrucât acesta se găsea de mai bine de două decenii în proprietatea cooperativei agricole și era într-o stare de degradare accentuată.

Cu scopul păstrării obiceiurilor și tradițiilor secuiești au fost înființate Școala Populară și Asociația Culturală „Bod Peter”. Cea din urmă publicând anual Caietele din Cernat încă din anul 1991. Un alt detaliu important despre Muzeul Pal Haszmann este acela că în anul 2013 a sărbătorit 40 de ani de existență.

Sursă foto cover: romanianresorts.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.