24 aprilie 2024, 16:13

Descoperă România. Muzeul memorial Octavian Goga, casa în care a locuit și a creat academicianul

În localitatea Ciucea din județul Cluj se găsește Muzeul Memorial Octavian Goga, acesta cuprinzând circa 24 de hectare. Muzeul include clădirea – castel, Mausoleul Iubirii (închinat soților Octavian și Veturia Goga), casa de pe stâncă, casa albă (utilizată pe vremuri pentru oaspeți), casa Ady Endre și biserica Gălpâia cu mănăstirea. 

Sursă foto: transilvaniareporter.ro

Domeniul a fost cumpărat de familia Goga în anul 1920, de la văduva poetului Ady Endre, urmând să le fie casă până la sfârșitul vieții. Deoarece Veturia a trăit mai mult decât Octavian s-a ocupat de toate demersurile pentru a transforma încă din timpul vieții castelul într-un muzeu dedicat operei și biografiei soțului ei. Inaugurat în anul 1967 Muzeul Memorial „Octavian Goga”, a fost donat de către Veturia Goga statului român având o singură condiție, să poată locui acolo până la moarte și domeniul să fie muzeu memorial.

În muzeu se pot vizita mai multe camere precum salonul de primire, sufrageria (în care se păstrează încă tapetul original), camera de lucru, biblioteca (în care sunt aproximativ 6.000 de cărți), salonul de muzică (unde există pianul Veturiei la care au cântat Lipatti și Enescu) și dormitorul.

Sursă foto: taracalatei.ro

Sursă foto: taracalatei.ro

Despre corpurile anexă se știe că au fost realizate pentru cazarea angajaților, bucătărie sau magazie. Construcția B este cunoscută pentru că aici a locuit Ady Endre (se poate observa o placă memorială care atestă acest lucru). În edificiu a fost amenajată o expoziție cu obiecte din colecția familiei Goga. Un alt corp anexă este denumit casa albă, iar aici erau cazați oaspeții familiei.

Sursă foto: taracalatei.ro

Un alt edificiu impresionant din domeniu este casa de pe stâncă, amplasată la înălțime cu scopul de a fi utilizată drept casă de vânătoare sau loc de petreceri.

Sursă foto: taracalatei.ro

În cel mai înalt punct de pe suprafața terenului, ales chiar de Goga, se găsește monumentul funerar. Mausoleul înalt de circa 12 metri și acoperit în totalitate cu mozaic de Murano a fost realizat în circa 20 de ani de către Veturia Goga. Aici stă scrisă o strofă din poezia lui Octavian Goga:

„Jur-împrejur e largul care cântă,

E soare-n cer, e sărbătoare sfântă

Şi-n vreme ce mi-a amuţit pământul

Fiorul păcii-n suflet mi se lasă

Eternităţi îmi flutură veşmântul

Simt Dumnezeu cum mă primeşte-n casă. ”

Sursă foto: taracalatei.ro

În această curte mai există o mănăstire achiziționată din timpul vieții lui Goga, iar după moartea sa Veturia a achiziționat o biserică din comuna Gălpâia pe care a reușit să o aducă pe domeniu. Biserica a fost construită în anul 1575 și poartă hramul Nașterii Maicii Domnului, fiind realizată din bârne de stejar și acoperită cu șindrilă de brad. Despre aspectul bisericii știm că acesta este unul specific zonei maramureșene, iar despre pictura din interior din păcate doar puțin se mai observă în zilele noastre.

Sursă foto: transilvaniareporter.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol