18 septembrie 2024, 12:13

Descoperă România. Muzeul mineritului din Petroșani, omagiu adus ortacilor

În Petroșani există singurul edificiu de cultură minieră tehnică a cărbunelui din țara noastră. Acesta a fost introdus în circuitul cultural din România cât și din străinătate, fiind gazda mai multor expoziții de numismatică, tehnică minieră și multe altele.

Sursă foto: informatiavj.ro

Muzeul a luat ființă în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara de pe data de 4 august în anul 1961. În primă fază incinta muzeului se afla într-o casă situată în apropierea Parcului Central, acolo au fost aduse modificări precum înlocuirea ușilor și dezmembrarea anumitor camere pentru utilizarea spațiului la capacitate maximă. Chiar dacă au fost luate aceste măsuri, datorită faptului că zona expozițională era foarte mică, s-a luat hotărârea în anul 1966 ca locația muzeului să fie mutată în edificiul actual.

Sursă foto: adevarul.ro

În anul 1970 pe data de 18 octombrie a fost înființată prima Secție Numismatică din țara noastră, dar și prima expoziție numismatică. Muzeul a fost administrat inițial de către doi profesori Cornel Platon și Dumitru Peligrad, urmând ca din anul 1993 și până în prezent la conducere să vină domnul inginer Gheorghe Ponciș, care s-a ocupat de-a lungul timpului și de reparațiile centrale a clădirii.

Sursă foto: adevarul.ro

Locul s-a bucurat în totdeauna de numeroase expoziții și evenimente culturale, la care o atenție sporită a fost acordată elevilor și studenților din zonă, uneori chiar prin evenimente destinate special categoriilor menționate.

Muzeul Mineritului din Petroșani în prezent se află într-un plin proces de modernizare. Se spune despre valoarea totală a lucrărilor că este de aproape cinci milioane de lei, iar edilii s-au ocupat de achiziționarea unor piese miniere noi care să fie expuse în noua incintă.

Sursă foto: informatiavj.ro

“La muzeul Mineritului au început lucrările. Este o firmă din Maramureș care lucrează acolo. Este un proiect pe fonduri europene și va fi reabilitată toată clădirea. Să sperăm că la sfârșit va fi o lucrare foarte frumoasă și unică pentru că alt muzeu de acest fel nu mai există. Vom putea să punem în valoare mai multe exponate pe care le avem și care nu au putut fi expuse până acum. Am mai achiziționat piese și de pe la exploatările miniere”, a menționat Tiberiu Iacob Ridziprimarul municipiului Petroșani.

Sursă foto: revistacititordeproza.wordpress.com

Contractul în valoare de cinci milioane de lei nu se referă doar la reabilitarea construcției, dar prin aceste lucrări se încearcă descrierea poveștilor minerilor din Valea Jiului într-un mod cât mai real. În cadrul proiectului vor fi executate mai multe lucrări printre care se numără realizarea unui lift și o platformă de acces pentru facilitarea accesului persoanelor cu handicap locomotor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol