19 aprilie 2024, 4:50

Descoperă România. Muzeul Național al Unirii, unde pot fi văzute scrisorile lui Avram Iancu și actele fondării statului român

Anul 1888 reprezintă momentul înființării „Muzeului Național al Unirii Alba Iulia” din dorința Societății de Istorie, Arheologie și Științe Naturale. Inițial muzeul cunoscut și astăzi sub aceeași denumire și-a desfășurat activitatea într-o grădiniță, mai apoi în actuala școală generală numărul trei, urmând să-și mute activitatea într-un spațiu din Catedrala Ortodoxă, iar abia din anul 1968 se mută în clădirea Babilon unde se găsește în zilele noastre. 

Sursă foto: mirel-matyas.blogspot.com

Întreaga existență a muzeului a fost posibilă mulțumită donațiilor oferite de către Societatea de Istorie, Arheologie și Științe Naturale alături de un membru fondator, avocat și colecționar pe nume Sigismund Reiner. Odată cu trecerea timpului acest „proiect” a devenit simbol al identității românilor din toate colțurile lumii. În muzeu nu a fost trecută cu vederea importanța momentului prin care România s-a transformat în țara pe care o cunoaștem în ziua de astăzi.

Sursă foto: idevice.ro

La deschidere muzeul deținea mai puțin de 2000 de obiecte din care circa 660 erau piese arheologice și 1000 reprezentau exponate de numismatică. În continuare cu trecerea anilor și începerea lucrărilor arheologice din Alba Iulia exponatele s-au dublat în mod continuu. Așadar, la aproape 28 de ani de când a fost deschis oficial muzeul deținea cea mai bogată colecție de obiecte medievale, romane, preistorice, științe naturale sau volume de cărți și numismatică de pe teritoriul României.

Sursă foto: mirel-matyas.blogspot.com

După Marea Unire muzeul a trecut în administrarea asociației Astra cu scopul de a fi protejat după ce în Primul Război Mondial a trecut prin nenumărate jafuri și Societatea a rămas fără resurse. La scurt timp după marele eveniment de la 1 Decembrie 1918 mai exact între anii 1921 respectiv 1922 a fost creată și Sala Unirii. Chiar la intrare a fost ridicat un arc de triumf pe care există inscripția „În anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, în acest loc s-a proclamat pentru totdeauna și în mod irevocabil, prin votul solemn și unanim al poporului, Unirea Transilvaniei cu România. Eternă fie aducerea aminte a acestui act”.

Sursă foto: mirel-matyas.blogspot.com

În muzeu pot fi descoperite inclusiv scrisorile lui Avram Iancu, șase volume cu Documentele Unirii din anul 1918, eșarfele tricolore avute de cei din delegațiile adunării populare, dar și manuscrisul cu discursul lui Vasile Goldiș din Marea Adunare Națională de la Alba.

Sursă foto: ziarulunirea.ro

În ziua de astăzi muzeul are două etaje cuprinde peste 100 de spații amenajate și deține o colecție de circa 200.000 de obiecte de patrimoniu și o bibliotecă de peste 70.000 de cărți. Despre numărul turiștilor care trec pragul muzeului știm că este în creștere de la an la an, mai ales că acest edificiu are o importanță enormă din punct de vedere istorico-cultural.

Muzeul poate fi vizitat de toți doritorii de marți până vineri între orele 10 – 17, luni fiind închis.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol