26 aprilie 2024, 13:20

Descoperă România. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, continuatorul Societății Muzeului Ardelean

Despre Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei mulți au auzit, dar oare câți știu că aici se păstrează un valoros patrimoniu istoric și bineînțeles arheologic format din mai bine de 400.000 de bunuri culturale. Toate acestea reflectând la istoria, dar și la civilizația Transilvaniei încă din preistorie și până în prezent.

Arhivă personală

Amplasat în Piața Muzeului din Cluj-Napoca mai exact pe strada Constantin Daicoviciu la numărul doi, muzeul este unul dintre cele mai prestigioase instituții pentru cercetarea științifică, dar și o recunoscută școală arheologică. Cea din urmă având șantiere arheologice foarte importante atât pe plan național cât și internațional.

Arhivă personală

În ceea ce privește cercetările arheologice din plan regional, acestea sunt întreprinse în general de specialiștii proveniți de la muzeu. Aceștia se ocupă de locuri precum cetățile dacice din Munții Orăștie, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dar și de majoritatea așezărilor dacice din Munții Carpați. La nivelul județului sunt întreprinse de asemenea cercetări la castrele romane de la Bologa, Cășei sau Gherla, dar și în stațiunile preistorice din Țaga, Pălatca sau Iclod.

Arhivă personală

În ziua de astăzi Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei organizează fel și fel de expoziții temporare prin care sunt prezentate publicului valorile deosebite pe care le-a avut civilizația din Transilvania și nu numai. De asemenea în subordinea muzeului se găsește și Colecția de Istorie a Farmaciei sau mai simplu Muzeul Farmaciei. Acesta este amplasat în cea mai veche farmacie din oraș (în Piața Unirii colț cu str. Regele Ferdinand), atestată documentar încă din anul 1573. Despre acest muzeu se știe că a fost început de la o colecție a profesorului Iuliu Orient, donată muzeului, iar mai apoi de-a lungul anilor îmbogățiță constant.

Arhivă personală

Muzeul se poate vizita săptămânal de marți până duminică între orele 11:00 respectiv 18:00, vinerea programul fiind de la ora 12:00 la 20:00, lunea fiind închis.

Sursă foto cover: cluj-am.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol