25 aprilie 2024, 16:41

Descoperă România. Muzeul Național „George Enescu” și istoria unei cariere de excepție

Muzeul Național „George Enescu” a fost ridicat între anii 1901 respectiv 1903 de către Gheorghe Cantacuzino cunoscut și drept „Nababul”. Acesta a ocupat funcția de primar al Capitalei, șef al Partidului Conservator și Prim Ministru. Despre ansamblul arhitectonic ridicat aici se știe că a luat ființă în urma proiectelor arhitectului Ioan D. Berindei.

Sursă foto: news.ro

De înfrumusețarea clădirii s-au ocupat renumiți artiști de-ai vremii, iar picturile murale au fost create de către G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona și Nicolae Vermont. Despre sculpturi și ornamente se știe că au ieșit din mâinile lui Emil Wilhelm Becker. Fațada edificiului atrage atenția tuturor trecătorilor prin bogăția decorațiunilor poziționate chiar la intrare și tot acolo putem observa stema princiară a Cantacuzinilor.

În anul 1913, atunci când Nababul a trecut la cele vesnice, fiul acestuia Mihail G. Cantacuzino împreuna cu soția sa Maria se mută în casă. Însă, după decesul prematur al soțului, tânără încă, Maria se recăsătorește în anul 1937 cu George Enescu. Așadar, familia Enescu a trăit între anii 1945 respectiv 1946 într-un alt corp aflat în spatele palatului ridicat pentru administrația clădirii.

Mai apoi din anii 40 clădirea a fost sediul Președinției Consiliului de Miniștri și mai apoi din anul 1947 a devenit sediul Institutului de Studii Româno-Sovietice. În anul 1955 atunci când George Enescu trece la cele sfinte, soția sa, Maria, a hotărât să doneze edificiul statului român. Bineînțeles, toate acestea cu scopul de a înființa aici, mai apoi muzeul dedicat special memoriei iubitului compozitor. Așadar, din data de 19 iunie a anului 1956 aici se găsește Muzeul „George Enescu”.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

Din anul 2007 Palatul Cantacuzino a fost inclus pe lista monumentelor Patrimoniului European. În ziua de astăzi aici se găsește o expoziție permanentă care se întinde pe trei săli și tot aici sunt prezentate din punct de vedere cronologic, mărturiile unei importante biografii precum fotografii, obiecte, instrumente muzicale, diverse documente importante pentru activitatea și viața muzicianului.

Muzeul Național „George Enescu” se găsește într-un loc de excepție și este încununat cu o valoare istorică, artistică și turistică inestimabilă. Patrimoniul aflat în această clădire reușește să compună pas cu pas istoria unei cariere și a unei vieți de excepție, o viață în care mereu a fost așezată mai presus de orice muzica, iar dacă toate acestea nu au fost suficiente poate un tur virtual va ajută să va hotărâți.

Programul de vizitare al muzeului este de marți până duminică între orele 10:00 și 17:00, lunea fiind închis, iar în fiecare zi de 26 a a lunii intrarea se face gratuit.

Sursă foto cover: romania-muzical.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol