16 aprilie 2024, 13:01

Descoperă România. Muzeul Pr. Zosim Oancea, cea mai mare colecție de icoane pe sticlă din Transilvania

Muzeul Pr. Zosim Oancea din Sibiel adăpostește în ziua de astăzi una dintre cele mai mari expoziții de icoane pe sticlă din Transilvania, o adevărată splendoare de creativitate artistică, dar și de inspirație cultural – religioasă născută efectiv din bogăția tradiției creștin ortodoxe sau a țăranilor pictori români.

Sursă foto: wikiwand.com

Această colecție de icoane din Sibiel a fost începută în anul 1969, iar pe atunci se știe că în parohie se găseau doar nouă icoane pictate pe sticlă. Acea perioadă amintește exact momentul restaurării picturilor din biserică și momentul în care a fost pusă problema introducerii lăcașului de cult drept monument original de artă pentru circuitul culturii noastre naționale și universale. Se făcea astfel resimțită necesitatea introducerii a ceva nou, iar ostenitorul din acea perioadă a descoperit mergând din casă în casă la localnici icoanele pe sticlă, gândindu-se că ar fi un lucru esențial pentru intregirea patrimoniuolui culural adăugarea acestora pe lângă biserica, Sfânta Treime, deja monument istoric.

Sursă foto: wikiwand.com

Pentru îndeplinirea acestui vis s-a apelat chiar și la spiritul de ajutor al sătenilor care în scurt au reușit să mărească colecția până la circa 150 de icoane. Astfel a fost lărgită chiar și aria de colectare spre satele apropiate, iar mai apoi pe toate ariile de creație ajungându-se în ziua de astăzi la un număr de 600 de obiecte de artă.

Sursă foto: wikiwand.com

Practic în acest fel a luat ființă și s-a dezvoltat mai apoi lucrarea de la Sibiel, ajungând să se numere astăzi printre principalele atracții turistice și culturale din zona Transilvaniei. Mai ales că să nu uităm, astfel se lucruri rămân mărturie peste ani despre vechimea, unitatea, puterea creatoare a poporului român.

Sursă foto: wikiwand.com

Bineînțeles putem chiar afirma în că în ziua de astăzi Sibielul are cel mai mare muzeu de icoane realizate pe sticlă din Europa, iar multe dintre aceste opere de artă au o vechime de peste 200 de ani, atingând practic o valoare inestimabilă.

Sursă foto: wikiwand.com

Sursă foto cover: wikiwand.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol