24 aprilie 2024, 1:39

Descoperă România. Muzeul Satului Bucovinean, locul în care se păstrează un strop din viața tradițională românească

Foarte aproape de Cetatea de Scaun a Sucevei se găsește Muzeul Satului Bucovinean. Acesta se întinde pe aproximativ șase hectare, așadar poate fi comparat cu un adevărat sat tradițional din zona Bucovinei. Acest loc a fost realizat cu mare atenție pentru orice detaliu din dorința de a păstra un strop din viața autentică românească. 

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

Chiar dacă inițial a fost proiectat în jurul anilor 60, iar lucrările au înaintat abia un deceniu mai târziu, realizarea complexul nu a înaintat cu rapiditate. Lucrările au fost întrerupte în nenumărate rânduri și abia după anii 90 a fost finalizat.

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

La finalul lucrărilor muzeul este gândit să cuprindă circa 80 de monumente de arhitectură populară însă unele și astăzi sunt în stadiu de șantier. Indiferent că nu este finalizat acest loc reușește să ofere turiștilor o imagine foarte clară asupra vieții dusă de țăranii din zona Sucevei.

Sursă foto: romanianturism.com

Vizitatorii pot admira aici biserica satului, morile, gospodăriile, diversele ateliere ale meșteșugarilor, crâșma din sat și așa mai departe. Tot în acest loc se poate observa și cum erau amenajate atelierele de olărit sau casele din zona Vicov, Câmpulung Moldovenesc sau Rădășeni.

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

Biserica Vama este cea originală din localitatea a cărui nume-l poartă, fiind datată în anul 1783. Lângă aceasta este amplasată clopotnița construită și ea cu exactitate după cea din satul Vama. Un alt obiectiv inedit este Casa Dorna Candreni, deoarece este o piesă unicat. În cadrul acesteia sunt expuse și diferite obiecte utilizate de bărbați atunci când plecau la munca din pădure. Pentru a fi pe cât se poate de autentic, satul tradițional din cadrul muzeului a fost realizat pe malul unui pârâu.

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

Cel din urmă poartă numele de Pârâul Morii, tocmai că pe malurile sale a fost realizată moara ce ține de Mănăstirea Humorului. Nici casele inspirate de la boieri nu au fost uitate, așadar aici se pot admira și edificii ceva mai deosebite cu pridvor-uri de mari dimensiuni, curți imense și cu anexele specifice precum cotețuri, grajduri și așa mai departe.

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

Cei care vor să viziteze Muzeului Satului Bucovinean trebuie să știe că pot face acest lucru indiferent de anotimp. Pe timp de vară fiind închis lunea, de marți până vineri este deschis de la 10:00 respectiv 18:00, iar în weekend se poate vizita de la 10:00 până la 20:00.

Sursă foto cover: bucovinacazare.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol