25 aprilie 2024, 0:16

Descoperă România. Muzeul Satului Bujoreni, locul în care este redată viața sătească vâlceană din trecut

Pe Valea Oltului în comuna Bujoreni turiștii pot vizita Muzeul Satului Vâlcean, un complex etnografic aflat în aer liber. Acesta a fost înființat în anul 1969 și deschis pentru publicul larg în anul 1974, având o suprafață de aproximativ opt hectare. Aici se pot descoperii circa 80 de edificii realizate conform arhitecturii originale, dar și peste 12.000 de exponate de tip muzeistic. Imaginea tradiționalului sat românesc de la instituții și până la locuințele obișnuite se poate observa în acest loc.

Sursă foto: arhiepiscopiaramnicului.ro

În acest complex se fac remarcate în mod deosebit Cula Bujorenilor, realizată în anul 1810 de către Preda Bujoreanu, Hanul lui Bogdan construit în anul 1889, o biserică confecționată în anul 1785 din lemn adusă din comuna Nicolae Bălcescu, Școlile din Cacova și așa mai departe. Însă nu trebuie să ratăm nici troițele și crucile de pe timpuri, fântânile și porțile specifice zonei Olteniei sau casele țărănești mobilate specific și care au reușit să-și păstreze de-a lungul timpului anexele gospodărești. Despre cea mai veche construcție din muzeu se știe că are mai bine de 200 de ani.

Sursă foto: arhiepiscopiaramnicului

Muzeul deține mai multe ateliere meșteșugărești specifice ocupațiilor precum olăritul, dulgheria, tâmplăria, unul special pentru prelucrarea părului de capră și multe altele. Întreg complexul a fost realizat într-un mod ascendent adică de la stâna specifică zonei de munte și până la locuințele din inima satului, cu un număr diversificat de camere. Farmecul caselor specifice zonei Horezu poate fi observat de la distanță, mai ales că acestea beneficiază de foișor, însă nici vechile gospodării de viticultori din zona Drăgășaniului nu se lasă mai prejos când vine vorba de frumusețe.

Sursă foto: arhiepiscopiaramnicului

Majoritatea turiștilor care ajung în muzeu rămân impresionați de morile de apă sau de mână aduse din zona Loviștea, dar și de obiectele necesare în prepararea vinului sau de cazanul pentru țuică. Bineînțeles că nici arta populară din zona Vâlcea nu a fost uitată, ea fiind întâlnită în majoritatea locuințelor, dar și în atelierele menționate anterior. Indiferent că vorbim despre piese realizate din ceramică, obiecte textile, din metal sau lemn, icoane vechi și piese de mobilier cu specific popular toate se reunesc în același loc.

Sursă foto: nuntatraditionala.ro

Indiferent de locul din care au fost aduse sau de specificul avut toate obiectele din Muzeul Satului Bujoreni pun în valoare vechile meșteșuguri și tradiții din zona rurală a județului Vâlcea. Amplasarea lor nu a fost una întâmplătoare ci dimpotrivă a fost făcută cu multă atenție la detalii, chiar dacă acestea sunt strict legate de zona de relief. Așadar, forma finală obținută reușește să proiecteze orice vizitator în lumea rurală a satului vâlcean de altădată.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Cei care doresc să viziteze acest complex trebuie să ajungă în comuna Bujoreni din județul Vâlcea, programul pentru perioada aprilie – octombrie este de marți până duminică între orele 10.00 – 18.00, iar în luna noiembrie de marți până duminică între orele 10.00 – 17.00, lunea fiind închis.

Sursă foto cover: primaria-baile-govora.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol