19 aprilie 2024, 21:08

Descoperă România. Muzeul Satului Vâlcean aduce la viață imaginea lumii tradiționale

Muzeul satului Vâlcean se află construit pe circa opt hectare mai exact la granița dintre comuna Bujoreni și municipiul Râmnicu Vâlcea. Acest muzeu etnografic se numără printre cele mai importante din România alături de Muzeul Satului Vâlcean, Muzeul ASTRA din Sibiu și Muzeul Satului din Capitală.

Realizat în anul 1969 și deschis pentru public din anul 1974 sub forma unui sat reconstruit, muzeul se remarcă prin vastul patrimoniu pus la dispoziția curioșilor. Vorbim aici atât de case cu foișor specifice zonei Horezu cât și despre gospodăriile viticultorilor din zona Drăgășani, sau despre așezările din zona montană Brezoi. Un obiectiv principal este reprezentat de Cula Bujoreanu, un impresionant monument cu trăsături militar – defensive specifice secolului al XIX-lea.

Sursă foto: 365romania.ro

În muzeu sunt cuprinse circa 80 de construcții arhitecturale și aproximativ 12.000 de obiecte muzeistice. Cula Bujorenilor a fost realizată în anul 1812 de către Preda Bujoreanu, biserica de lemn de aici a fost construită în anul 1785 (în zile de mare sărbătoare aici încă sunt ținute slujbe), Hanul lui Bogdan în anul 1889 și multe alte case țărănești sau fântâni vechi de două secole.

Sursă foto: arhiepiscopiaramnicului.ro

Muzeul este împărțit pe patru sectoare printre care se numără Sectorul Social unde sunt cuprinse clădirile de utilitate publică adică școala sau primăria, Sectorul Gospodărie une sunt cuprinse circa 45 de case și anexe împreună cu bunurile aferente acestora, Sectorul Construcțiilor Speciale unde găsim foișoarele de pază, troițele, hotarele, fântânile, stupinele, stânele și așa mai departe și Sectorul Meșteșuguri unde găsim diverse ateliere tradiționale.

Sursă foto: hotelsofianu.ro

Despre școala primară de la intrarea în muzeul în aer liber se știe că este încă de pe vremea lui Spiru Haret și că atât mobilierul cât și obiectele didactice sunt cele din perioada respectivă, în timp ce despre biserică se spune că ar fi adusă din locul copilăriei lui Nicolae Bălcescu, iar hanul provine din secolul al XIX-lea din zonele în care se întâlneau haiducii din Munții Lotrului.

Muzeografii de aici au făcut tot ce au putut mai bine ca să aducă la viață și atelierele de tâmplărit, olărit, dulgherie sau de prelucrare a părului de capră. Nici arta populară vâlceană nu a fost dată uitări, ea putând fi observată prin mai toate decorurile interioare, fie că vorbim de mobilier sau de diverse obiecte.

Muzeul Satului Vâlcean este deschis publicului de marți până duminică între orele 10:00 respectiv 18:00, lunea fiind închis.

Sursă foto cover: surorilecalatoare.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol