18 aprilie 2024, 7:15

Descoperă România. Muzeul „Teohari Antonescu”, locul în care se află cea mai veche armă de foc din țara noastră

În județul Giurgiu, în municipiul cu același nume, pe strada Constantin Dobrogeanu – Gherea la numărul trei se găsește Muzeul Județean „Teohari Antonescu”. Acesta a fost înființat în anul 1934 și este adăpostit într-o clădire considerată monument istoric ce a fost în trecut sediul Prefecturii Vlașca. Muzeul deține în ziua de astăzi un bogat patrimoniu de istorie, arheologie și etnografie, dar și una dintre cele mai semnificative colecții de arme din sudul țării noastre. 

Sursă foto: muzeulgiurgiu.ro

Despre primele preicupări muzeistice din zonă se știe că sunt legate de personalitatea plurivalentă a lui Nicolae Droc – Bracian, director al Gimnaziului. Acesta s-a ocupat de înființarea din anul 1876 a unei grădini botanice, iar din anul 1883 a unui muzeu școlar pentru științele naturii. Imbogațite în mod constant din păcate piesele arheologice și majoritatea documentelor, mai exact aproape tot patrimoniul strâns a fost pierdut în urma distrugerii orașului din anul 1916.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

Muzeul județean a luat ființă mai apoi în anul 1934 prin intermediul unei hotărâri a Prefecturii de la Vlașca, iar la sugestia lui Ion Andrieșescu un cunoscut savant, a primit numele primului profesor de arheologie de la Universitatea din Iași, giurgiuveanul pe nume Teohari Antonescu. În funcția de conducere a instituției a fost desemnat cu titlu onorific profesorul Dumitru Berciu care și-a îndeplinit meseria până în anul 1948. După o pauză a aproximativ doi ani instituția a fost reînființată și ulterior dezvoltată pe parcursul a două decenii de către cunoscutul profesor Gheorghe Rădulescu care a absolvit Belle – Arte, împreună cu ajutorul muzeografului – restaurator Mihai Ionescu.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

Între anii 1950 respectiv 1980 muzeul a fost pe rând prima dată raional, apoi municipal și mai apoi secție fără personalitate juridică. Redevenind județean abia din anul 1981 în urma corecturilor aduse de către reforma teritorial – administrativă, cu tot cu secții de istorie, etnografie și Oficiu pentru patrimoniu cultural național. Între anii 1977 respectiv 1990 expoziția permanentă a muzeului s-a numit „Muzeul luptei pentru independența poporului român”, pentru ca din anul 1993 să-și reia patronul antebelic, iar abia între anii 1999 respectiv 2005 să se refacă expoziția secțiilor despre arheologie și istorie.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

Mai apoi prin retrocedarea localului secției de etnografie aflat în comuna Florești – Stoenești, patrimoniul acesteia a fost mutat la Giurgiu unde a fost inaugurată o nouă expoziție permanentă, lucru întâmplat pe la finalul anului 2006. Din anul 2003 Casa memorială a poetului Petre Ghelmez din comunca Gogoșari a intrat sub administrarea Muzeului județean.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

Muzeul „Teohari Antonescu” deține una dintre cele mai semnificative colecții de arme din sudul țării noastre. Aceasta este compusă din peste 180 de piese precum arme de foc, arme albe sau proiectile. Piesa de rezistență din întreaga colecție este considerată pușca germanp cu cremene care era folosită în mod normal la vânătoare, aceasta este cea mai veche armă de foc din întreaga colecție a muzeului despre care se consideră, conform mai multor specialiști că ar fi datată aproximativ între anii 1680 respectiv 1700.

Patrimoniul muzeal de aici este îmbogățit în mod constant prin cercetările arheologice efectuate de către Muzeu pe șantierele deschise de pe teritoriul județului Giurgiu. Programul de vizitare al muzeului este de marți până duminică între orele 9:00 – 17:00, lunea fiind închis.

Sursă foto cover: ghidulmuzeelor.cimec.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol