29 martie 2024, 17:44

Descoperă România. Natura, un sculptor cunoscut în Râpa cu păpuși

Adesea oamenii sunt impresionați de sculpturile moderne fără să conștientizeze că poate sculptorul a utilizat modele chiar din natură. Pe parcursul timpurilor geologice natura a dat dovadă că este un adevărat meșter îndrăzneț și creator de frumos.

Acesta este și cazul Râpei cu Păpuși, o rezervație naturală de tip geologic și geomorfologic ce se întinde pe o suprafață de aproximativ două hectare din județul Bistrița Năsăud care a fost declarată monument al naturii în anul 2000. Amplasată la numai 15 kilometri sud de orașul Bistrița, în zona satului Domnești, dezvăluie reale comori clădite chiar de mama natură în depozitele sedimentare ale Dealurilor Bistriței.

Sursă foto: sites.google.com/Vasile Bouaru

Chiar dacă la o primă vedere pare că ne aflăm în fața unei râpe înalte de aproximativ 20 de metri, dominată de prezența nisipuri, dar și a unor strate înclinate apropiate de verticală. Toate acestea fiind afectate de alunecări de teren deosebit de active. Această râpă ne dezvăluie o lume fascinantă a formelor scoase la suprafață de eroziunea nisipurilor sarmațiene situate pe versant sau aflate la poalele acestuia. Apărute în urma evoluției stratelor de gresie formațiunile alcătuiesc o lume fascinantă a „pietrelor stranii”, cum sunt adesea numite.

Sursă foto: sites.google.com/Vasile Bouaru

Apariția acestor forme numite „păpuși” are loc în interiorul unui strat gros de nisip compactat în proximitatea unor zone de depunere. Apele bogate în diferiți compuși intră în legătură cu hidroxidul și carbonatul cimentând astfel granulele de nisip. De aici rezultă că păpușile sunt compuse dintr-o gresie dură de culoare cenușie alcătuită din granule de nisip puternic cimentate cu carbonat de calciu.

Sursă foto: sites.google.com/Vasile Bouaru

Pe siluetele aflate la suprafață se pot vedea mai multe inele concentrice de culoare brun – cenușie realizate după ieșirea din subteranul nisipos. Nuanțele diferite de pe inelele concentrice variază în funcție de climă și alternanța perioadelor umede cu cele uscate. Formațiunile din Râpa cu Păpuși reprezintă adevărate lucrări de artă având aspecte tot mai diferite care de-a lungul timpului au fost asemănate cu chipuri de oameni, ciuperci, animale, păsări și așa mai departe.

Sursă foto: turism.bzi.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE