25 aprilie 2024, 18:11

Descoperă România. Palatul Culturii din Târgu Mureş și obiectele ascunse din calea Războiului

Pentru orașul Târgu Mureș cea mai reprezentativă clădire este Palatul Culturii. În acest edificiu încă de la înființare au avut loc principalele activități culturale din oraș. De-a lungul timpului clădirea palatul construită între anii 1911 respectiv 1913 a adăpostit un cinematograf, o pinacotecă, o bibliotecă și mai multe săli de audiție muzicală.

Sursă foto: commons.wikimedia.org

Palatul Culturii este o lucrare specifică stilului Art Nouveau de o importanță majoră pentru România și Ungaria, dar și de o însemnătate uriașă la nivel european din punct de vedere arhitectural. Marcell Komor și Dezso Jakab sunt cei care între anii 1905 și 1908 au proiectat Primăria orașului, iar între anii 1908 și 1913 au făcut toate demersurile pentru ridicarea Palatul Culturii. De iconografie și decorațiunile interioare – exterioare s-au ocupat membrii Coloniei artistice de la Godollo, mai exact Korosfoi – Kriesch Aladar, Sidlo Ferenc, Nagy Sandor ș.a.m.d.

Sursă foto: palatul-culturii.ro

Considerată perla din palat, Sala oglinzilor este amplasată la etajul întâi. Aici se găsesc douăsprezece vitralii colorate estimate la o valoare enormă, mai ales că acestea au fost realizate în atelierul lui Roth Miksa în anul 1913 cu exactitate după desenele lui Toroczkai Wigand Ede și Nagy Sandor. Vitraliile de aici au fost propuse să reprezinte Europa la o expoziție de artă decorativă ce a avut loc la San Francisco în anul 1914. Însă din cauza izbucnirii Primului Război Mondial la concurs au fost trimise doar schițe după acestea care ulterior au fost premiate. În perioada celui de Al Doilea Război Mondial, operele de artă au fost depozitate la subsolul clădirii pentru a fi protejate.

Sursă foto: turism.bzi.ro

O altă sală remarcabilă este cea destinată concertelor, cu aproximativ 600 de locuri și o acustică excepțională lucru afirmat chiar de cei are au avut concerte aici. Sala este construită pe trei etaje, iar piesa de rezistență constă într-o orgă Rieger așezată deasupra podiumului în anul 1913. Un alt element impunător este holul lung de circa 45 de metrii care a fost realizat din marmură de Carrara și închis la capete cu două oglinzi venețiene.

Sursă foto: punctul.ro

Palatul este ornat la exterior cu vitralii, mozaicuri și basoreliefuri din bronz și piatră. Despre acestă parte decorativă a palatului se spune că este reprezentativă pentru diferitele momente din viața secuilor. Costul total al palatului fiind estimat la aproximativ 2.345.000 coroane de aur, în acest preț fiind incluse toate obiectele de la mobilier și până la instalațiile și decorațiile artistice.

Sursă foto: punctul.ro

În momentul de față în Palat funcționează mai multe instituții culturale precum Filarmonica de Stat din Târgu – Mureș, Galeriile de Artă ale Muzeului Județean Mureș ș.a.m.d. Circuitul turistic de aici include mai multe săli precum Sala Mare, Sala Mică, Sala Oglinzilor, Sala Secession, Galeria Permanentă de Artă Românească Modernă, Sala Dandea, Galeria de Artă Clasică Maghiară, Galeria Donați Elisabeta și Gheorghe David, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Dosa Geza și mai multe expoziții temporare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol