19 aprilie 2024, 16:16

Descoperă România. Palatul de Piatră, un loc necunoscut aproape de București

„Palatul de Piatră” Udriște Năsturel se găsește în Herăști din județul Giurgiu. Acesta fiind singurul monument de arhitectură civilă românească din jurul secolului al XVII-lea care a fost construit în totalitate din piatră.

Sursă foto: news.ro

Edificiul este cunoscut și sub denumirea de „Casa de piatră” și este amplasat pe un superb platou din imediata apropiere a râului Argeș. Se știe că palatul este situat la numai 30 de kilometri de Capitală și alți 15 kilometri față de Dunăre.

Ridicat din dorința boierului Udriște Năsturel un cărturar cunoscut în epocă și pentru faptul că era cumnatul domnitorului Matei Basarab. Casa de piatră a fost inițial văzută drept reședință de vară pe boier, dar și pentru fratele acestuia. Mai apoi în secolul al XIX-lea întregul domeniu a ajuns în proprietatea lui Miloș Obrenovici, principe din Serbia, care și-a adus aportul asupra constucției prin amplasarea unui turn. Element care din păcate s-a pierdut în anul 1931 drept urmare a unui incendiu devastator.

Sursă foto: piatafinanciara.ro

În ultima perioadă edificiul s-a găsit în administrarea Muzeului Țăranului Român care își propusese să găzduiască aici un muzeu destinat boierului român. O inițiativă care din păcate nu s-a materializat niciodată. În această perioadă în schimb construcția a fost gazdă în repetate rânduri pentru expoziții de artă tradițională, iar destul de curând proprietatea chiar a fost retrocedată.

Întreg domeniul de la Herăști se întinde pe o suprafață de circa 3,79 de hectare, dintre care suprafața constuită acoperă 680 de metri pătrați. Clădirea fiind dotată cu nici mai mult nici mai puțin de șapte camere. Actualmente pe suprafața domeniului se găsesc și alte trei construcții printre care Palatul de Piatră, sau mai exact reședința inițială a celor doi frați, realizată în formă de L, dar cu intrări separate.

Sursă foto: turismistoric.ro

În prezent din edificiul inițial de la jumătatea secolului al XVII-lea au scăpat fără să fie atinse pivnițele, parterul și scările. Etajul în schimb a trecut prin mici interveții de-a lungul anilor. Tot aici se găsește și Casa „Stolojan”, o construcție ce a prins ființă în timpul lui Milos Obrenovici în jurul anilor 30. De atunci construcția a trecut prin procese ample de modernizare și mai apoi a devenit casa familiei Stolojan. O a treia construcție de pe domeniu este locul în care trăia Administratorul și care are deasemenea o vechime însemnată. Cea din urmă fiind ridicată tot în perioada prințului sârb, sau a anului 1850.

Sursă foto cover: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol