24 aprilie 2024, 9:33

Descoperă România. Palatul Principilor, locul de unde Mihai Viteazul a luat cele mai importante decizii

Într-o zonă centrală din Alba Iulia se găsește Palatul Principilor, acesta este punctul principal de pornire al celor care pleacă pe așa zisele urme ale Principilor Transilvaniei. Locul este emblematic pentru un segment al istoriei adesea lipsit din muzeele locale sau naționale. Edificiul este lung de aproximativ 100 de metri și de-a lungul istoriei a trecut prin nenumărate transformări. De menționat este faptul că aici a fost reședința lui Mihai Viteazul între 1 noiembrie a anului 1599 și până pe 19 august a anului 1601.  

Sursă foto: albaiuliaqr.ro

La jumătatea secolului al XVI-lea pe când Alba iulia devenea capitala Transilvaniei, regina Isabella împreună cu fiul său, Ioan II Sigismund Zápolya (cel dintâi principe al Transilvaniei și rege al Ungariei) au încercat să refacă edificiul deoarece se afla într-o stare înaintată de ruinare.

Sursă foto: observator.tv

Odată cu uciderea lui Mihai Viteazul trupele armate ale lui Basta au reușit să nimicească vechiu palat princiar. Din fericire clădirea nu a fost dată uitării, iar în perioada principilor Gabriel Bethlen și Gheorghe Rakoczi a fost reabilitată și i-a fost adăugat un nou acoperiș, dar și camere speciale pentru recepții. Se pot observa și în ziua de astăzi încăperile de-a dreptul impresionante, înfrumusețate cu plăci confecționate din teracotă, vestitele oglinzi de Murano sau mobila fină a nobililor din camerele realizate de pictori aduși din străinătate.

Sursă foto: albaiuliaqr.ro

Dacă vom încerca să căutăm în toată Transilvania o galerie destinată special principilor nu vom găsi o alta, deoarece majoritatea bunurilor rămase au fost pierdute prin Budapesta, Cluj sau București chiar înainte de anul 1918. Astfel în conformitate cu afirmațiile de mai sus putem preciza ca nici un alt muzeul nu deține atâtea potențiale detalii pentru crearea unui loc al artelor baroce sau renascentiste precum arme, îmbrăcăminte, picturi, sculpturi ș.a.m.d.

Sursă foto: proalba.ro

Despre Palatul din ziua de astăzi specialiștii sunt de părere că s-a mai păstrat doar 2/3 din ce a fost odată „casa” principilor Transilvaniei. Deoarece se dorește conservarea și restaurarea palatului, acesta a fost inclus în proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E”. Bugetul alocat pentru realizarea lucrărilor la cele șase corpuri este de circa cinci milioane de euro și pentru curțile interioare suma ajunge la 28 de milioane de euro. Dorința tuturor celor implicați fiind aceea de a readuce la viață Palatul Principilor și de a evidenția istoria românilor.

Sursă foto cover: wikipedia.org. Palatul Principilor


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol