25 aprilie 2024, 13:59

Descoperă România. Palatul Ruginoasa, fosta reședință a lui Alexandru Ioan Cuza

La început palatul de la Ruginoasa a aparținut familiei Sturdza, iar în secolul XVII -lea a fost cumpărat de Duca Vodă. În anul 1804 când s-a construit edificiul a fost amenajat cu un parc, alei pline de statui, bănci ascunse în labirinturi din garduri vii și un iaz cu sălcii de jur împrejur. Clădirea păstrează și în ziua de astăzi caracteristicile stilului neogotic, fiind în formă de pătrat cu un singur etaj, pe toate din cele patru fațade se găsesc aceleași elemente precum balcoane susținute de lespezi din piatră și peroane largi. Anul 1811 a venit cu o schimbare pentru palat, mai exact în spatele acestuia a fost ridicată o biserică de conac chiar pe locul unde înainte exista o biserică micuță din lemn.

Sursă foto: vizitamiasi.canalblog.com

Ascuns printre arborii de la marginea drumului dintre Iași și Pașcani clădirea apare într-un mod remarcabil la capătul aleii care duce la poarta de dimensiuni uriașe confecționată din lemn masiv. Despre istoria reședinței de vară a domnitorului Alexandru Iona Cuza se spune că pe cât ar fi de frumoasă pe atât a fost umbrită de-a lungul timpului de momente triste, povești de iubire tragice și secrete. Acestea împreună au făcut ca în rândul celor din zonă să se știe de palat drept „Rușinoasa”.

Sursă foto: astanostiai.ro

Palatul întins pe circa 14 hectare a ajuns în proprietatea domnitorului și a soției sale doamna Elena în anul 1862. Doamna Elena fiind și cea care a locuit acolo atunci când soțul era ocupat la București sau Iași. Tot „Elena Doamna” așa cum o numeau oamenii, a fost cea care s-a ocupat de alegerea mobilierului și de îngrijirea domeniului din jurul palatului.

Sursă foto: descoperanordest.ro

În perioada celui de al Doilea Război Mondial deoarece Ruginoasa se afla chiar pe linia frontului, construcția a fost afectată. Imediat după anul 1945 edificiul a fost trecut în proprietatea CFR. În perioada comunistă aici a funcționat un sanatoriu de tuberculoși, o primărie și o bibliotecă.

Sursă foto: palatulculturii.ro

După anul 1979 a început amenajarea unui muzeu de istorie care abia în anul 1982 a fost inaugurat oficial cu numele „Muzeul Memorial Al. I. Cuza” și care cuprindea o secție specială de istorie și una de etnografie. Astfel la parterul clădirii sunt există exponate din viața domnitorului Al. I. Cuza, iar la etaj muzeografii au lucrat la reamenajarea locului conform înfățișării din vremea domnitorului. Aici au fost aduse piese de mobilier de epocă, tacâmuri de argint, cărți ș.a.m.d. Unele piese confecționate din lemn de stejar sunt cele originale comandate de Elena Cuza de la firma pariziană P.P. Mazaroz Ribaillier. Realizat în stilul neogotic conform elementelor de romantism german, palatul din Ruginoasa poate fi comparat cu Palatul Sturdza din Miclăușeni.

Sursă foto: melidoniumm.wordpress.com

Program standard
Luni: închis
Marți-Duminică: 10.00 – 17.00
Biletele pot fi achiziționate până la ora 16.30.
Turnul cu Ceas: se vizitează cu bilet separat, în grupuri de max. 7 persoane, din oră în oră, între 10.45 și 15.45 (rezervări doar pentru ziua în curs, la Biroul Informații) * accesul copiilor sub 6 ani în Turnul cu Ceas este strict interzis * accesul copiilor cu vârste între 6 și 14 ani în Turnul cu Ceas este permis doar dacă sunt însoțiți de alți membri adulți ai familiei, conform paginii oficiale.

Sursă foto: arhitectura-1906.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol