25 aprilie 2024, 3:05

Descoperă România. Palatul Societății Tinerimea Română, opera primei femei arhitect din întreaga lume

Palatul Societății Tinerimea Română este cunoscut în zilele noastre drept Palatul Tinerimea Română. Acest edificiu se găsește în București și este situat mai exact pe strada Schitul Măgureanu. Construcția a fost ridicată între anii 1924 respectiv 1927, iar piatra de temelie a fost pusă la data de 25 mai a anului 1924.

Sursă foto: buciumul.ro

Edificiul a fost realizat după planurile realizate de către arhitecta Virginia Haret Andreescu, fiind prima femeie arhitect din întreaga lume. Efectiv de ridicarea construcției s-au ocupat inginerul Valer Paler împreună cu Raul Negru. Cât despre inaugurarea palatului se știe că a avut loc abia în anul 1935.

După cel de al Doilea Război Mondial palatul a fost sediul Ansamblului artistic „Perinița” care ținea de Sfatul Popular al Capitalei, pentru ca mai apoi să fie sediu pentru Ansamblul artistic al tineretului. Ambele ansambluri și-au derulat activitățile în același timp, iar odată cu timpul ambele au devenit „Ansamblul artistic al tineretului”.

În anul 1991 prin intermediul unei Hotărâri de Guvern construcția a fost redenumită „Palatul Tinerimea Română” și după mai multe rânduri de consolidări, construcția a devenit sediu principal pentru mai multe ansambluri artistice precum Trupa de Balet „Orion”, Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților”, Corul de Camera „Preludiu”, Orchestra de Cameră „Philarmonia” și așa mai departe.

Odată cu trecerea timpului aici și-au desfășurat activitatea și s-au făcut cunoscute foarte multe personalități din domeniul artistic și putem aminti nume precum Tudor Pană, Maria Ciobanu, Angela Similea, Marin Constantin, George Constantin și lista poate continua.

Cât despre clădire aceasta are dimensiuni uimitoare, fiind formată din subsol, parter și șapte etaje. La etajul unu se găsește sala principală de festivități care se înalță până la etajul patru. Nivelele în general cuprind atât spații administrative cât și diverse anexe. Chiar dacă etajele amintite anterior reflectă către exterior spațiile administrative și anexele prin distribuirea ferestrelor sunt marcate în fațadă, formând un tot unitar. Despre etajele cinci și șase știm că formează registre separate în timp ce etajul șapte este mansardat. Decorațiunile în genere sunt în stil clasicizant, iar încă din anul 1991 se află într-un proces amplu de restaurare.

Sursă foto cover: ro.wikipedia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol