18 aprilie 2024, 12:46

Descoperă România. Pasul Tihuța, meleagul carpatin ce unește Moldova cu Transilvania

Legătura dintre ținuturile Transilvania și Moldova este făcută prin Pasul Tihuța. Acesta este amplasat la altitudinea de 1.227 de metri și adesea reprezintă o provocare pentru șoferi, fie că sunt experimentați sau nu. Drumul dintre munți este considerat și unul dintre cele mai dificile din Europa. Dificultatea drumului le conferă turiștilor o doză foarte mare de adrenalină care se îmbină perfect cu peisajele parcă neatinse de mâna omului. De jur împrejurul acestuia se găsesc munții Bârgăului, munții Rodnei, Călimani și Suhard.

Sursă foto: ideipentruvacanta.ro

Trebuie să știm că pe timp de iarnă accesul este unul destul de greoi, mai ales că trecătoarea semănă cu un labirint ce însumează circa 82 de kilometri. Despre șosea se spune că ar fi fost construită de armata Austro-Ungară între anii 1812 respectiv 1817 cu scopul de a realiza o nouă rută comercială.

Sursă foto: ideipentruvacanta.ro

Locul de întâlnire dintre cele două ținuturi a dus la nașterea unuia nou, care datorită amplasării sale atrage anual mii de turiști. Aceștia consideră Pasul Tihuța potrivit pentru o vacanță indiferent de anotimp. Trebuie să ținem cont de faptul că zona se aseamănă foarte mult cu ținuturile rustice din Transilvania, iar atmosfera este una similară celei din Moldova. De la trecătoare și până la principalele obiective turistice din zonă distanța este relativ mică, iar asta atrage cel mai mult.

Sursă foto: roturism-info.ro

Odată ajunși în inima Carpaților oamenii sunt îndrumați să facă o primă oprire pe malul lacului Colibița. Deși acesta este un lac artificial de acumulare peisajul din Bistița-Năsăud cu siguranță merită câteva clipe de atenție. Cu apa din această zonă sunt alimentate localitățile din jur și bineînțeles aceasta este folosită în industrie sau irigații. Întinderea de apă ocupă o suprafață de aproximativ 270 de hectare și însumează un volum de 65 de milioane de metri cubi.

Sursă foto: amfostacolo.ro

Stațiunea Piatra Fântânele reprezintă o altă atracție din Pasul Tihuța care este amplasată la 1.201 metri altitudine. În acest loc se găsește și deja celebrul hotel Dracula. Acesta a fost numit după romanul lui Stoker și reușește să atragă anual foarte mulți turiști veniți în căutarea legendelor care-l au în prim plan pe voievodul-vampir. Aici iarna oamenii au posibilitatea de a se bucura și de pârtii de schi mici, iar dacă au nevoie de mai multă liniște un alt punct de interes este Mănăstirea Piatra Fântânele.

Sursă foto: hartaromaniei.eu

Dacă iarna am aflat ce putem să facem în zonă este bine de știut că pe timp de vară există mai multe trasee montane amenajate în Pasul Tihuța. Drumul marcat cu o cruce roșie duce la Piatra Fântânele – Poiana Toader – Valea Izvorul Lung – Satul Mita aflat foarte aproape de lacul Colibița. Un alt drum este marcat printr-un punct roșu și duce către Vârful Piatra Fântânele, Vârful Obcioara și până la Vârful Zimbru. Traseul marcat prin intermediul unei bande roșii duce la Piatra Fâtânele – Pasul Tihuța – Vârful Măgura Calului, iar la 1230 de metri se ajunge la Dealul Frau – Pasul Grădinița. Drumul marcat cu un punct albastru pornește din Izvorul lui Borcuț, iar potecile care pornesc de aici se îndreaptă către Munții Rodnei, Călimani sau Bârgău.

Sursă foto: popasultransilvania.ro

Munții Călimani sunt printre cei mai tineri din lanțul muntos, fiind formați în urmă cu aproximativ 85 de milioane de ani. Punctul cel mai înalt din formațiunea muntoasă este reprezentat de Vârful Pietrosul Călimanilor aflat la o altitudine de 2000 de metri. Despre Munții Bârgăului asemenea celor prezentați anterior se știe că au origini vulcanice. În Bârgău cel mai înalt punct se găsește la circa 1.611 metri altitudine în Heniul Mare.

Sursă foto: lumeasatului.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol