29 martie 2024, 16:42

Descoperă România. Peisajul selenar de la Vulcanii noroioși

În localitatea Berca din Județul Buzău există o rezervație naturală de tip geologic întinsă pe o suprafață de circa 30 de hectare. Vulcanii noroioși sunt amplasați în Subcarpații de Curbură și se formează ca urmare a erupțiilor de gaze din subteran, acestea în drumul spre suprafață împing nămolul și apa. Însă dacă stăm de vorbă cu localnicii, observăm că aceștia folosesc o altă denumire pentru fenomen și mai exact pâcle.

Sursă foto: identitatea.ro

Vulcanii noroioși au aceiași componență ca și vulcanii adevărați, dacă este să comparăm cu atenție fenomenele care au loc în interiorul lor. Așadar aici este vorba despre vulcani în miniatură a căror conuri nu depășesc cinci sau șase metri înălțime și care au o adâncime mică.

Pâclele mari și Pâclele mici au fost descoperite în anul 1867 de către un francez pe nume H. Cognand, acesta venise inițial în zonă pentru a face prospecțiuni petroliere, însă ce a descoperit aici i-a depășit cu mult așteptările. Un peisaj desprins parcă de pe lună și un ecosistem aproape mort, dar și anumite plante care se găsesc doar în acest loc.

Sursă foto: blog.hotelguru.ro

Trebuie să știm că România nu este singura țară unde putem să întâlnim acest fenomen. De exemplu în Azerbaijan din regiunea Mării Caspice există peste 400 de astfel de puncte de erupție. În schimb dacă vrem să aflăm care este cel mai mare vulcan noroios din lume, acesta se află tocmai în Indonezia. Acolo pe insula Java în perioada de glorie a fenomenului zeci de școli și case au fost înghițite de noroi. Bineînțeles acestea reprezintă cazuri extreme, în România erupțiile sunt mult mai pașnice, dar cu toate acestea fenomenul este interesant de urmărit.

Sursă foto: zigzagprinromania.com

În preajma Buzăului oamenii de știință au descoperit că erupțiile noroioase sunt o urmare a emanațiilor de gaze naturale. Despre combinația cu alte fenomene mai mult sau mai puțin naturale se știe că au dus la aspectul deșertic din rezervația naturală. Cauzele fiind diferite, de exemplu despăduririle neglijente, ploile abundente și valurile de noroi au adus un plus în modificările suferite de zonă în una asemănătoare imaginilor provenite de pe lună.

Sursă foto: travelgirls.ro

Cei mai înalți vulcani noroioși din România nu depășesc zece metri înălțime, iar la vârf se poate observa cum „fierbe” noroiul sub formă lichidă, din cauza emisiilor continue de gaze. Deoarece acest fenomen se produce în mod continuu, relieful întregii zone a fost modificat de șanțurile formate.

Întrucât fenomenul unic se găsește în trei locații învecinate din Berca ( Pâclele Mari-Pâclele Mici- Pâclele de la Beciu ) trebuie să știm că drumul care ne duce acolo este unul singur DN10, iar de acolo se poate alege exact zona dorită.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol