20 aprilie 2024, 5:07

Descoperă România. Peștera Bolii și comorile ascunse

Zona văii Jiului este cunoscută pentru bogățiile sale și numeroasele atracții turistice printre care se află și Peștera Bolii. Aceasta se află la aproximativ zece kilometri de Petroșani, mai exact la poalele cetății Bănița și ale munților Retezatului respectiv Parâng. Numele peșterii conform istoricilor provine de la familia Bolia, care a deținut nenumărate proprietăți, dar și păduri în zonă.

Sursă foto: romaniaroute.ro

Despre peșteră se știe că are o lungime de aproximativ 500 de metri de la intrare până la ieșire, însă dacă se iau în calcul și galeriile se depășește lungimea de 1.400 de metri. Despre aceasta se povestește că în trecut era parcursă călare de către oamenii ce-i treceau „pragul”. Peștera se găsește la o altitudine de 720 de metri și are o forma unui tunel, fiind realizată prin săparea vechilor calcare Jurasice din Dealul Bolii de către două ape Jupâneasa și Galbina.

Sursă foto: digi24.ro

Poarta de intrare a peșterii are o dimensiune impresionantă mai exact 20 de metri în lățime și 10 metri înălțime.

Sursă foto: aquiahora.ro

Peștera Bolii a fost folosită de către negustorii porniți de la Marea Egee și Siria pentru adăpostirea mărfurilor care erau mai apoi vândute în locurile unde campau legionarii din a XIII-a legiune Gemina și a V-a Macedonica. A mai fost utilizată și ca loc pentru evenimente în perioada interbelică, deoarece are o acustică impresionantă. Lucru care se păstrează și până în zilele noastre, mai exact în camera principală care este și cea mai spațioasă au loc frecvent diverse evenimente culturale.

Sursă foto: rador.ro

Exact cum ne-am obișnuit ca fiecare punct turistic din România să vină cu o legendă și peștera le are pe ale ei. Pentru început bătrânii locului povestesc despre faptul că în unul din pereții peșterii există o comoară ascunsă de către daci. Aceștia au folosit peștera pentru ca bogățiile lor să nu ajungă în mâinile romanilor, însă pentru a fi mai siguri că acest lucru nu o să se întâmple niciodată au pus un blestem asupra comorii. În schimb chiar dacă nimeni nu cunoște exact locul unde se află comoara formată din sute de care pline cu aur se spune că și dacă ar fi găsite nimeni nu a mai găsit drumul de întoarcere.

Mai există o variantă spusă de locuitorii cătunului de la bolii conform căreia există multe pasaje secrete sau pereți care se deschid. În spatele celor din urmă fiind ascunse nenumărate galerii subterane unde se află râvnitele comori dacice. Însă se spune că generații întregi care au căutat comoara au fost înghițite de peșteră. Există și zvonuri despre o altă comoară ascunsă în dealul pe care se găsește Cetatea de la Bănița.

Sursă foto: banita.ro

Cetatea dacică de la Bănița se află în apropierea peșterii. Această veche așezare este inclusă în patrimoniul UNESCO împreună cu alte patru foste cetăți din munții Orăștiei precum Sarmizegetusa Regia,  Luncani – Piatra Roşie, Blidaru, Costeşti ș.a.m.d. Cetatea datează din perioada regelui Burebista și inițial avea rolul de a apăra Sarmizegetusa Regia, iar Decebal a ținut mult la consolidarea ei. Din păcate cetatea a fost distrusă definitiv mai ales în timpul războaielor împotriva Daciei. Astfel încă din acea perioadă turnurile și zidurile au rămas în ruină. Deoarece zona este una mai puțin accesibilă priveliștea este una impresionantă.

Sursă foto: infopensiuni.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol