23 aprilie 2024, 17:49

Descoperă România. Peştera Coliboaia din Apuseni și picturile rupestre vechi de peste 30.000 de ani

În România, mai exact în peștera Coliboaia, au fost descoperite destul de recent picturi rupestre vechi de mai bine de 30.000 de ani, acestea sunt și cele care i-au conferit peșterii o valoare de-a dreptul inestimabilă. 

Sursă foto: forza.ro

Picturile din subteran sunt alături de cele din Franța (Peștera Chauvet) primele manifestări de tip artistic ce aparțin oamenilor, iar testele făcute pe acestea din Bihor de către cercetători au confirmat că au fost realizate de către oameni în urmă cu mai bine de 30.000 de ani.

Găsirea celor 14 picturi este meritul mai multor speologi printre care și Tudor Rus de la Clubul de speologie Speodava Ștei, Mihai Besesek, Roxana Laura Tociu de la Asociația de Speologie Speowest Arad, Valentin Alexandru Radu sau Marius Kenesz de la Speo Club Zărand Brad. Cercetătorii francezi precum Bernard Gely sau Jean Clottes au dorit să analizeze și ei descoperirile făcute în țara noastră așa că au trimis diverse probe la două laboratoare de specialitate care la ceva timp au confirmat o vechime aproximativă de 32.000 respectiv 35.000 de ani.

Sursă foto: romaniamama.ro

Coliboaia este o peşteră foarte dificilă ca acces, dar cu multe picturi care, din păcate, au fost distruse de-a lungul vremii de ape. Am descoperit o pictură, un bizon în arta preistorică, în care conturul natural l-a ajutat pe artist, lucru care ne demonstrează că este o peşteră foarte veche. Coarnele sunt în perspectivă frontală, iar corpul, în proliză, acest caracter fiind unul arhaic, foarte vechi”, a susţinut dr Jean Clottes conform adevarul.ro.

Așadar, toate experimentele făcute asupra desenelor din subteranul bihorean au confirmat că aici sunt adăpostite unele dintre cele mai vechi manifestări artistice din întreaga istorie a omului. Conform rezultatelor asupra probelor care au fost făcute cu ajutorul Carbonului 14 s-a dovedit faptul că desenele din România și cele din Franța sunt întradevăr cele mai vechi din lume.

Sursă foto: sites.google.com

Prin intermediul desenelor sunt exemplificate animale care au trăit în trecut precum, bizoni, cai sălbatici, o felină, rinoceri păroși sau urși și tot în subteran sunt păstrate încă urme lăsate de către ursul de peșteră. Specia obișnuia să zgârie pereții, iar în ziua de astăzi putem observa nenumărate oase ale mamiferului. Lungimea peșterii atinge 750 de metri, iar desenele sunt foarte asemănătoare cu cele găsite în peștera din Franța.

Este o descoperire unică în Europa Centrală şi de Est, dar şi în lume. Desenele descoperite sunt foarte vechi, din urmă cu 32.000-36.000 de ani. Peştera Coliboaia este plasată prin aceste descoperiri alături de culturile paleolitice occidentale din Europa„, a declarat speologul Viorel Lascu conform sursei citate anterior.

Sursă foto: m.ebihoreanul.ro

Speologii au ajuns la concluzia că cel mai bine pentru conservarea peșterii este ca aceasta să fie închisă, însă nu toți oamenii au înțeleg valoarea acesteia și de curând au fost descoperite și înscrisuri considerate moderne. Asta înseamnă că anumite persoane nu au înțeles că aici accesul este de-a dreptul interzis. Peștera Coliboaia este amplasată în județul Bihor, pe Valea Sighiștelui, iar despre acces trebuie să știm că este unul dificil și pentru specialiști întrucât pentru a ajunge la picturi trebuie să fie parcurs un traseu pe sub apă.

Sursă foto cover: identitatea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol