20 aprilie 2024, 14:25

Descoperă România. Peștera Comarnic, o adevărată aventură speologică

Peștera Comarnic se află în topul celor mai importante astfel de obiective din zona Banatului. Cu o lungime de aproximativ 6203 metri și o diferență de nivel de circa 100 de metri aceasta este dezvoltată pe trei nivele. Atrage sute de turiști prin aspectul atractiv al formațiunilor existente în subteran.

Sursă foto: sites.google.com

Peștera nu face parte din circuitul peșterilor electrificate, dar ghidul pune la dispoziția oamenilor de la surse de lumină și până la căști de protecție pentru siguranța tuturor. Acest lucru face grota și mai impresionantă în rândul turiștilor prin autenticitatea speologică oferită.

Sursă foto: sites.google.com

Peștera se găsește în județul Caraș Severin și face parte din Parcul Național Semenic – Cheile Carasului, aceasta este o zonă conservată pe dealul Cleantul Putnata la o altitudine de 440 metri. Un lucru interesant este legat de județul Caraș Severin care se află pe al treilea loc ca mărime din întreaga țară și pe primul ca suprafața de arii protejate, areale protejate și parcuri naționale – naturale.

Sursă foto: romaniamama.ro

Despre accesul în peșteră trebuie să cunoaștem faptul că se face doar împreună cu un ghid care să fie angajatul parcului. Intrarea se face în mod normal de la începutul lunii aprilie și până la începutul lunii octombrie, dar în restul anului se poate vizita sâmbăta și duminica. Pentru doritorii din extra sezon este indicat să sune înainte ghidul în vederea stabilirii unei ore exacte de întâlnire.

Sursă foto: wikimapia.org

Peștera a fost descoperită în anul 1896, iar despre descoperitorul acesteia nu se cunoaște nici un detaliu. Deoarece accesul se face foarte ușor peștera a fost printre cele mai studiate de-a lungul timpului din punct de vedere științific. În anul 1912 apar public primele studii de geologie efectuate de Z. Schereter, iar în anul 1939 apare și prima hartă din subteran tipărită de E. Balogh. Emil Racoviță împreună cu R. Jeannel sunt cei care au publicat mai multe articole de biospeologie despre peștera Comarnic.

Sursă foto: turism.bzi.ro

Anul 1947 este și anul în care locul a fost declarat rezervație naturală de către Academia Română și la puțin timp a fost amplasată și prima poartă. În anul 1980 aici au avut loc mai multe lucrări de amenajare a peșterii care să faciliteze accesul în subteran împreună cu un ghid. Din anul 2000 Peștera Comarnic a fost inclusă în Parcul Național Semenic – Cheile Carasului și din 2002 a început să existe un ghid permanent care să acorde servicii de vizită în subteran.

Sursă foto: turism.bzi.ro

Traseele au fost formate în trecut de către apele pârâului Ponicova, care atunci când s-a adâncit valea Carasului și valea Comarnic s-a subteranizat în mod treptat formând astfel o întreagă rețea de goluri subterane. Inițial a fost dovedit prin studiile hidrologice ca au luat naștere peșterile Ramonei și Popovat.

Sursă Foto: europafm.ro

Pe traseul amenajat din peșteră oamenii au ocazia să admire exponate cu fostul locuitor al peșterilor și mai exact Ursus Spealeus. Cercetările paleontologice stabilind că aceste animale au populat peștera Comarnic, dar și alte grote din acest areal precum peștera Exploratorii, peștera Popovat ș.a.m.d.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol