25 aprilie 2024, 8:40

Descoperă România. Peștera cu Oase și cei 35.000 de ani de istorie

Foarte aproape de orașul Anina din județul Caraș – Severin în relieful carstic al Văii Minișului se găsește o peșteră despre a cărui nume s-a auzit în toată lumea acum aproximativ zece ani. Peștera cu Oase, căci despre ea vorbim este numele purtat de un loc special și foarte spectaculos, care a reușit să scoată la suprafață cele mai vechi rămășițe ale omului modern din Europa. Această formațiune carstică a stârnit atât interesul specialiștilor din România cât și a celor proveniți de la Oxford, Australia sau Bristol. 

Sursă foto: infoturism.net

Peștera cu Oase are dimensiuni impresionante fiind formată dintr-un sistem de 12 galerii interioare, despre care se spune că au fost săpate în sistemul carstic al Văii Minișului. Întreaga suprafață a peșterii atinge jumătate de hectar, iar mare descoperire a fost făcută aici în anul 2002 pe data de 16 februarie când în subteran au fost găsite cele mai vechi fosile ale omului modern din Europa.

Sursă foto: 9am.ro

Dacă la început speologii au considerat că oasele de aici aparțineau mai multor specii de animale, printre care se număra și ursul de peșteră, carnivore de mici dimensiuni sau ierbivore, printre toate acestea speologii au fost surprinși să afle că aici au descoperit ceva mult mai important decât o simplă rămășiță osoasă. Mai exact a fost găsită o mandibulă osoasă de Homo Sapiens care prezenta la momentul găsirii cinci molari, iar dacă la început o părea ceva banal s-a dovedit să fie vorba despre o vechime de circa 35.000 de ani.

Sursă foto: financiarul.ro

Din acel moment mandibula a fost trimisă direct la Cluj, iar mai apoi a luat drumul Statelor Unite ale Americii pentru a fi cercetate de un cunoscut specialist în antropologia oaselor, Erik Trinkhaus. Mandibula a fost denumită Oase unu, mai ales că între anii 2003 respectiv 2005 u fost găsite și alte oase umane în grota renumită și mai precis Oase doi și Oase trei. De-a lungul timpului Oase unu a fost plasată de către speciliștii americani drept „cea mai veche fosilă umană din Europa” făcând astfel din Peștera cu Oase un loc uimitor.

Sursă foto: financiarul.ro

Pe lângă toate acestea se spune că mandibula de Homo Sapiens avea detalii foarte asemănătoare cu cele pe care le avea omul de Neaderthal, cel contemporan cu Homo Sapiens acum mai bine de zeci de mii de ani în urmă. Din acest motiv specialiștii au făcut și seturi de analize genetice pe ADN-urile ambelor specii umane, în urma cărora a reieșit că acestea au fost încrucișate. Toate aceste descoperiri au reprezentat o premieră pentru lumea științifică de la nivel mondial, întrucât până atunci se considera că aceste specii chiar dacă au fost contemporane nu reușeau să se încrucișeze. Din păcate nimeni nu a reușit să precizeze dacă oasele din peșteră aparțineau unei femei sau unui bărbat, așa că pe marginea subiectului s-a discutat despre „individul” care a trăit în pădurile din Carpații României acum ami bine de 35.000 de ani.

Sursă foto: infoturism.net

În ziua de astăzi Peștera cu Oase de pe Valea Minișului este protejată, iar accesul în interiorul acesteia este unul extrem de dificil, ea fiind accesibilă în special cercetătorilor care au toate echipamentele de specialitate necesare explorărilor. Această grotă din România a făcut pentru a mia oară ca numele țării noastre să fie cunoscut peste mări și țări, ba chiar să facă înconjurul lumii.

În anul 2009, pe baza fosilelor găsite în Peştera cu Oase, Richard Neave, artist care lucrează pentru un departament de criminalistică, a reconstituit prin tehnici specifice faţa unui Homo sapiens care a trăit în urmă cu peste 35.000 ani pe teritoriul României. Imaginea acestuia a fost inclusă în documentarul The Incredible Human Journey, produs de BBC”, conform enciclopediaromaniei.ro.

Sursă foto cover: gazetadinvest.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol