20 martie 2024, 16:29

Descoperă România. Peștera Huda lui Papară și aventurile din subteran

Peștera Huda lui Papară era una care ascunde multe legende și despre care se pot povestii foarte multe, însă foarte important de reținut este faptul că se află pe lista peșterilor periculoase din România. 

Sursă foto: turism-transilvania.ro

Înainte de toate trebuie să știți că peștera se găsește în Munții Trascăului din județul Alba. Din punct de vedere administrativ se află pe teritoriul localității „Sub Piatră”, o denumire oarecum ironică dacă ținem cont de faptul că Huda înseamnă groapă și dacă alăturăm cuvintele ne iese Groapa lui Papară de Sub Piatră. Despre Huda lui Papară se spune că are nenumărate aspecte interesante, însă cel mai interesant este gradul ridicat al denivelărilor, iar în plus aici trăiește cea mai mare colonie de lilieci de pe întreg continentul.

Imaginile de aici sunt absolut impresionante mai ales dacă ținem cont de faptul că în subteran există și cea mai înaltă cascadă din toate peșterile din țara noastră. Tot din acest capitol putem aminti faptul că aici există cel mai mare debit de apă, acest lucru fiind posibil dintr-un motiv simplu, mai exact în arealul acesteia se unesc trei pâraie Seaca, Ponor și Poieni. Cele din urmă formează cel mai mare bazin de acest tip din România.

Sursă foto: zuzistar.ro

Intrarea în peșteră se face printr-o despicătură uriașă, parcă provenită din timpuri străvechi, care atinge o înălțime de aproape 40 de metri, dar la baza căreia lățimea nu depășește șase metri. Din acest punct încep și motivele din vina cărora precizam că peștera este una periculoasă. Exact din partea de început se găsește un lac adânc de aproximativ doi metri și lung de vreo 50 pe care dacă vreți să vizitați peștera trebuie să-l traversați.

Sursă foto: pensiuneasubpiatra.ro

Imediat după acesta se ajunge la cascada Evantai, un bloc confecționat din piatră pe care trebuie să-l escaladați dacă vă doriți să continuați (grijă mare pentru că zona este periculoasă). Dacă totul a decurs conform planului în continuare urmează o stâncă înfiptă în perete care are un nume de-a dreptul romantic – Inima de Piatră. În continuare mai departe drumul se parcurge pe sub această stâncă, prin apă de mici dimensiuni până la alte blocuri de piatră care trebuie escaladate.

Odată cu traversarea acestor peripeții se ajunge în final la Sala Minunilor, o cavernă impresionantă ca mărime, care atinge aproximativ 100 de mtri înălțime. Pe tavanul acesteia se observă liliecii și se pot admira în adevărata lor splendoare stalactitele de până la opt metri.

Sursă foto: alba24.ro

Chiar dacă în trecut în trecut în această peșteră au existat amenajări destinate turismului, acestea au fost distruse de către mai multe viituri. Nu uitați, aici nu există ghid care să vă îndrume așa că mare atenție dacă vă hotărâți să trăiți această aventură.

Sursă foto cover: sites.google.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol