24 aprilie 2024, 0:38

Descoperă România. Peștera Polovragi și misterele dacice din subteran

Nu foarte departe de Baia de Fier din județul Gorj este amplasată Peștera Polovragi, un loc căutat de majoritatea iubitorilor de speologie și de turiștii încântați de încă o călătorie spre adâncurile pământului. Această peșteră se găsește în topul celor mai mari formațiuni de acest fel din țara noastră, cu o lungime de circa 9300 de metri în care sunt incluse și galeriile laterale.

Sursă foto: travelcity.ro

Peștera este compusă dintr-o galerie principală dispusă orizontal din care pornesc mai multe galerii de mici dimensiuni. În urma unor cercetări arheologice au fost descoperite și materiale despre care se presupune că provin din epoca bronzului. Aceste lucruri au dus la ideea că peștera a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Prima descriere oficială a locului provine din anul 1868 și a fost realizată către Joannes, acesta a fost urmat de Alexandru Vlahuta și Emil Racoviță. Peștera este una caldă și umedă ce beneficiază de o temperatură constantă în jurul a 9 grade și aproximativ 90% umiditate.

Sursă foto: identitatea.ro

Prima parte a peșterii are circa 400 de metri și este cea mai accesibilă zonă din subteran, de-a lungul anilor această porțiune a reprezentat un refugiu pentru daci, vraci și călugări. Toți aceștia și-au pus într-un mod aparte amprenta asupra locului sau au lăsat în urmă elemente distinctive. Despre sectorul al doilea știm că este cunoscut și sub denumirea de cel al Ogivelor. Aici se pot observa domuri, stalactite, stalagmite, coloane intermediare și multe altele, care au primit nume în funcție de forma avută.

Sursă foto: calatoriprinlume.ro

Despre poveștile croite în jurul peșterii știm că acestea sunt legate de Zamolxe, liderul din punct de vedere spiritual al geto-dacilor. Se spune că el ar fi locuit în subteran și că putea să-și modifice adesea înfățișarea. Din acest motiv în ziua de astăzi este păstrată la loc de cinste o piatră ce poartă denumirea de „Tronul lui Zamolxe”. Locul în care se găsește este considerat de majoritatea oamenilor unul sacru, deoarece beneficiază de o încărcătură energetică ieșită din comun.

Sursă foto: amfostacolo.ro

Tronul nu este unica formațiune interesantă din peșteră. Aici mai pot fi văzute forme precum Izvorul Speranțelor, Cuptorul Dacic, Bolta însângerată, Camera Albă și așa mai departe. Pe tot parcursul celor 800 de metri vizitabili, din totalul celor peste zece kilometri, traseul este împânzit de simboluri destinate turiștilor. Chiar dacă sunt referitoare la zeul dacilor, lăsate de turiști, călugări sau vraci, acestea ascund povești uimitoare despre Peștera Polovragi.

Mai multe informații: Peștera Polovragi

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol