18 septembrie 2020, 16:53

Descoperă România. Peştera Sfântului Andrei, locul în care a trăit Ocrotitorul României

În județul Constanța chiar în marginea localității Ion Corvin mai exact într-o poiană din pădurea Migilet se găsește Peștera Sfântului Apostol Andrei. Aceasta este amplasată în vechea provincie romană Scythia Minor la puțini kilometri de cetatea antică Adamclisi sau de monumentul Tropaeum Traiani. 

Sursă foto: tititudorancea.info

Conform tradiției și a unor descoperiri arheologice această peșteră ar fi chiar locul în care pentru o bună perioadă de timp a locuit Apostolul Andrei. Sfântul ar fi ajuns în această zonă urmându-și misiunea de propovăduire a celor scrise în Evanghelie. Acesta este și motivul pentru care peștera poartă numele celui cunoscut și drept Andrei cel întâi chemat. Locul este cunoscut și pentru faptul că aici a fost săvârșită frângerea pâinii pentru prima dată, cunoscută și sub forma veche a Sfintei Liturghii, din întreaga zonă a Dobrogei.

Sursă foto: tititudorancea.info

Despre trecutul istoric al Peșterii Sfântului Apostol Andrei nu se știu multe detalii, însă se menționează că aceasta a fost redescoperită de către un avocat pe nume Ion (Jean) Dinu în anii 30 ai secolului ce a trecut.

Sursă foto: tititudorancea.info

Anii au trecut și în vara lui 1944 peștera a fost transformată în biserică și mai apoi sfințită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. Din păcate din acel moment nu a mai trecut mult până la invadarea trupelor rusești care au distrus locul. După aceste momente de cumpănă biserica a fost readusă la viață de către cuviosul monah Nicodim Dincă. Astfel, locul și-a recăpătat treptat importanța inițială, devenind în prezent un inconfundabil reper de credință pentru ceea ce înseamnă creștinismul din sudul și estul Europei.

Sursă foto: doxologia.ro

Nu foarte departe de peșteră se găsește și Izvorul Sfântului Apostol Andrei. Legenda spune despre acesta că pe vremuri nu se găsea apă în zonă și din acest motiv Apostolul a lovit cu toiagul într-o stâncă din care mai apoi a luat naștere izvorul.

Sursă foto: tititudorancea.info

Peștera Sfântului Apostol Andrei este cuprinsă în așa zisa salbă de așezăminte sfinte de pe cele două maluri ale Dunării, precum Dervent, Axiopolis, Silistra, Galați ș.a.m.d, acestea fiind locurile în care Apostolul a întemeiat mai multe biserici sau a hirotonit preoți.

Sursă foto: crestinortodox.ro

Sursă foto cover: ganduridinierusalim.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.