29 mai 2020, 15:37

Descoperă România. Peștera Vadu Crișului și cascada cu același nume

În Munții Apuseni există nu mai puțin de șapte peșteri amenajate, una dintre acestea este Peștera Vadu Crișului. Aceasta este unul dintre cele mai vechi obiective turistice din România, fiind amenajată pe la începutul secolului XX. Prezența peșterii este ușor de observat datorită apelor care după ce traversează galeriile, curg în Crișul Repede printr-o cascadă impresionantă. Situată chiar în centrul defileului Crișului Repede, un râu important din transilvania pe care-l formează între Șuncuiuș și Vadu Crișului. Peștera mai poate fi găsită și sub denumirea de „Peștera lui Zichy” în bibliografia de specialitate.

Sursă foto: mapio.net

Descoperită în anul 1903 de cantonierul K. Handl pe când aveau loc lucrări de construcție a căii ferate ce traversează defileul, a fost explorată, cartată și descrisă mai apoi de J. Czaran în anul 1905. Nu la mult timp după aceea contele Zichy care era proprietarul terenului s-a ocupat de amenajarea turistică a zonei prin amplasarea de podețe și scări din lemn.

Sursă foto: bihorinimagini.ro

Din istoria cavității aflăm și că au avut loc cercetări de biospeologie între ani 1921 respectiv 1927 de către cei de la Institutul de speologie „E. Racoviță”. Anul 1969 a însemnat pentru peșteră o nouă etapă de amenajare intentată de cei de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Aceste lucrări au dus la dotarea locului cu podețe din metal sau beton și electrificarea pe aproximativ 600 de metri lungime. În prezent amenajarea a fost extinsă pe o porțiune mult mai mare și condițiile de vizitare au fost cu mult îmbunătățite, iar referitor la vechiul sistem electric de iluminat și acela a fost înlocuit cu unul de noua generație.

Sursă foto: bihorinimagini.ro

În ziua de astăzi peștera are o lungime de circa un kilometru din care 680 de metri sunt accesibili turiștilor. Aceasta beneficiază de trei galerii mari, dintre care una este utilizată în mod special doar pentru cercetările palentologice. Intrarea în subteran se găsește la altitudinea de 305 metri pe suprafața unei terase în stâncă de pe malul stâng al Crișului.

Sursă foto: discoverbihor.ro

Nu departe de peșteră se găsește și cascada cu același nume. În mod practic apa care traversează și formează peștera la vărsare creează cascada. Tocmai acest curs de apă îi conferă Peșterii Vadu Crișului unicitate și un uriaș potențial turistic, indiferent că vorbim din punct de vedere peisagistic sau speologic.

Sursă foto: turistmania.ro

În momentul acesta Peștera Vadu Crișului este administrată de Muzeul Țării Crișurilor și poate fi vizitată de oricine conform programului:

Luni – marți – închis

Miercuri – duminică – deschis între 9:00 – 17:00

(ultima intrare se face la ora 15:30, iar pentru vizită nu este necesar echipamentul special).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.