19 martie 2024, 13:12

Descoperă România. Peștera Valea Cetății, un loc răcoros pentru zilele toride de vară

Într-un decor de poveste pe drumul care leagă Râșnov de Brașov se găsește una dintre cele mai impresionante și moderne peșteri din estul Europei. Aceasta se numește Peștera Valea Cetății și a ajuns să fie obiectiv turistic în anul 2010. 

Sursă foto: arhivă Ediția de Dimineață

Peștera face parte din Rezervația Naturală cu același nume, o zonă protejată care cuprinde 18.000 de hectare. Despre mărimea peșterii se știe că aceasta are un kilometru însă turiștii pot parcurge fără echipament de specialitate doar 330 de metri. Peștera a fost amenajată cu materiale de cea mai bună calitate, de exemplu pasarelele sunt din același material utilizat pentru construirea primelor avioane invizibile, iar luminile sunt cu led. Cele din urmă conform specialiștilor nu ar afecta deloc mediul și nici liliecii a căror casă este peștera. Acest tip de lumină este considerat unul prietenos și pentru oamenii care suferă de claustrofobie, întrucât pereții par la distanță.

Sursă foto: arhivă Ediția de Dimineață

Cavitatea subterană există de sute de ani, însă aceasta nu a fost deschisă până în anul 1949 din cauza bolovanilor de la intrare și a aluviunilor din interior. Deschiderea a fost posibilă în urma unei explozii care a îndepărtat bolovanii și a permis apei să iasă, iar în anul 1954 un grup de tineri din Râșnov au devenit primii exploratori ai peșterii.

Sursă foto: arhivă Ediția de Dimineață

În anul 2010 pentru modernizarea peșterii au fost alocați 100.000 de euro, iar responsabilii lucrărilor de amenajare au făcut tot ce era necesar pentru a nu afecta mediul înconjurător. În anul 2011 în peșteră a fost susținut și primul concert live al Filarmonicii din Brașov. De atunci și până în prezent concertele s-au ținut lanț, devenind chiar o tradiție în Sala Catedrală. Încăperea beneficiază de o înălțime spectaculoasă și o acustică perfectă.

Sursă foto: arhivă Ediția de Dimineață

De la intrarea superioară a peșterii se ajunge în Sala Mare ce are o înălțime de circa 30 de metri. Pe tavanul acesteia s-au format stalactite deosebite. Priveliștea de aici poate lăsa orice turist mut de uimire. De jur împrejur există și nenumărate formațiuni calcaroase create în timp de apă. Un alt lucru inedit pe parcursul turului este atunci când ghidul anunță stingerea luminilor, iar turiștii se pot bucura de un moment unic.

Sursă foto: arhivă Ediția de Dimineață

 

Cei care vor să facă turul acestei peșteri trebuie să știe că accesul se face zilnic între orele 10:00 respectiv 18:00 pe timp de iarnă, iar din mai până în septembrie de la 10:00 până la 20:00. Accesul în subteran se face în grupuri organizate din jumătate în jumătate de oră și doar în prezența ghidului. Temperatura din peșteră variază de la opt la zece grade. Pentru a ajunge la peșteră trebuie urmat Drumul Național 1 E Râșnov care duce la Poiana Brașov și Brașov. Distanța de la Peștera Valea Cetății până în Râșnov este de circa un kilometru și jumătate, iar până la Poiana Brașov de aproximativ cinci kilometri.

 

Sursă foto: arhivă Ediția de Dimineață

Sursă foto cover: discover.turistintransilvania.com

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol