29 martie 2024, 15:40

Descoperă România. Piatra Albă de la Grunj, un monument pe cale de dispariție

Despre Slănic știm că este unul dintre cei mai importanți afluenți din Buzău. Valea acestuia fiind printre cele mai impresionante și atrăgătoare din întreg spațiul subcarpatic al Curburii. La aproximativ 50 de kilometri de orașul Buzău, mai exact în apropierea comunei Mânzălești strălucește falnic în lumina soarelui Piatra Albă a Grunjului, aceasta având în vârf o cruce.

Sursă foto: mapio.net

Oricine se poate întreba, pe bună dreptate, de unde și până unde tocmai în această zonă subcarpatică ce are un relief în continuă mișcare format din marne, gresii și argile ce duc în general la alunecări de teren a luat naștere stânca. Aceasta beneficiază de o înălțime de circa 18 metri și un diametru de aproximativ 15 metri, fiind alcătuită dintr-o altă rocă.

Așadar, în locul numit la Grunj cu sensul de „îngustare” apa râului Slănic trece chiar pe lângă silueta piramidală de culoare alb-verzuie. Spectaculozitatea acestui loc format din cenușile mai multor vechi vulcani este și mai mare cu cât depozitul de tuf cuprins între stratele create din marne și gresii. Acestea fiind dispuse în diverse strate redresate chiar până la o formă apropiată verticală. În conformitate cu legea, Piatra Albă este o rezervație naturală cu un caracter geologic ce se întinde pe o suprafață de 0,025 hectare.

Sursă foto: turismbuzau.ro

Modul în care arată piatra în ziua de astăzi se datorează modelării continue prin care trece în urma precipitațiilor și a râului Slănic atunci când nivelul apei crește până la Grunj, cum îi spun oamenii locului. Despre conturul acestei stânci știm că se modifică și datorită eroziunii eoliene.  Emblematică rămâne însă și imaginea crucii pe care o are stânca în vârf, parcă proiectată pe albastrul cerului într-un mod ireal. Forma scrijelită de ape pare întărită de verticalitatea unor strate de gresii ce au primit de-a lungul timpului aspectul unor mici creste zimțate. Pe pantele lucioase ale formațiunii de tip piramidală nici plantele nu îndrăznesc să crească.

Din păcate șanțurile tot mai adânci, parcă trasate cu exactitate pe albul tufului sunt cele care ne clarifică tot mai mult faptul că în fiecare zi viața rocii este scurtată. Conform acestor informații în viitor, acest obiectiv natural distinctiv pentru loc este posibil să dispară.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol