19 aprilie 2024, 18:53

Descoperă România. Piatra Broaștei de la Cișnădioara, locul ideal pentru picnic

Pe teritoriul județului Sibiu, amplasată în partea Sudică a Transilvaniei se găsește o arie naturală protejată și care este de interes național. Aici pot fi observate Calcarele cu hippuriți de la Cisnădioara.

Sursă foto: lataifas.ro

Calcarele cu hippuriți sunt declarate monumente ale naturii și se găsesc în partea sudică a județului Sibiu, mai precis pe teritoriul administrativ al orașului Cisnădie, chiar în zona sud – vestică a orașului Cisnădioara. Despre aceste calcare se spune că nu au fost mișcate de milioane de ani. Aria naturală este cunoscută și sub numele de „Piatra Broaștei” cuprinzând monumente ale naturii foarte importante, și anume, calcarele cretacice despre care se menționează ca au fost neclintite timp de circa 65 de milioane de ani.

Sursă foto: romanian-journey.blogspot.com

Cel mai important punct al rezervației naturale care se întinde pe aproximativ un hectar este reprezentată de către o stâncă sculptată chiar în rocă, mai apoi fiind modelată de eroziunea apelor curgătoare. Majoritatea oamenilor care ajung aici sunt sunt impresionați de calcarele cretacice, mai explicit un uriaș recif coralier, care este compus din resturi de fosile de moluște ale căror branhii chiar se prezintă sub forma unor lamele, corali sau resturi de pești. Imaginea descoperită aici este una de-a dreptul încântătoare mai ales pentru aceea care sunt interesați sau câtuși de puțin pasionați de evoluția lumii noastre până în prezent.

Sursă foto: mapio.net

În această zonă care a fost supusă cercetărilor încă din cea de-a doua jumătate a secolului al 18-lea se mai pot observa și elemente de șisturi cristaline, o impresionantă colecție de fosile, ori deosebita microfaună acvatică formată din corali, foraminifere, moluște, gasteropode sau schelete de pești.

Sursă foto: turism-bratca.ro

Acest loc a fost integrat în circuitul turistic european și a fost recunoscut pe plan național mulțumită varietății sale de fosile marine, în special pentru amoniți, belemiți ori corali neevoluați. Așadar, majoritatea fosilelor găsite integrate în masa de calcar din această zonă au o valoare inestimabilă de patrimoniu, fiind chiar unice în România. Despre blocul de calcar putem observa cu ușurință că împrumută din forma unui amfibian, poate chiar acesta este și motivul pentru care blocul de calcar a fost denumit „Piatra Broaștei”. Stânca de mari dimensiuni are o înălțime de aproximativ patru metri deasupra albiei pârâului Râușoru care traversează Valea de Argint, amplasată doar la un kilometru de localitatea Cisnădioara.

Sursă foto: romanian-journey.blogspot.com

Specialiștii consideră că aici era chiar locul în care în trecut se găsea marea neocretacică, aceștia au ajuns la această concluzie datorită faptului că au descoperit aici resturi organice, iar în recif au fost identificate inclusiv urme de arici, stele de mare ori stridii și hipuriți. Practic în acest loc putem descoperii o zonă cu adevărat captivantă unde oamenii pot face o așa zisă „călătorie în timp” câteva milioane de ani.

Sursă foto: lataifas.ro

Calcarele cretacice din Cisnădioara și peisajele minunate din județul Sibiu atrag anual mii de turiști, dar și pe cei care sunt pasionați de geologie. Tot pe aceste meleaguri de poveste se știe că au fost descoperite rămășite ale legendarului arbore de Sequoia. Copacul este considerat și el un real monument al naturii, așa că vă invităm la plimbări de-a dreptul unice în aer liber pentru a scăpa preț de câteva momente de stresul cotidian.

Sursă foto: romanian-journey.blogspot.com

Cei care ajung în această zonă, despre care se spune că era în trecut un golf, pe lângă atracțiile menționate anterior îi sfătuim să descopere Biserica Evanghelică amplasată chiar în centrul satului, ori vechea Cetate Cisnădioara care se găsește pe Dealul Sfântul Mihail din marginea satului.

Sursă foto cover: mapio.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol