5 decembrie 2021, 16:18

Descoperă România: Podul lui Dumnezeu, unic în lume

Oare câți dintre noi au auzit de Ponoarele, Podul lui Dumnezeu sau de Lacul „fantomă”?

Ponoarele este o comună aflată la aproximativ 5 kilometri de orașul Baia de Aramă din Județul Mehedinți. Zona despre care vorbim astăzi are un puternic potențial turistic.

Lacul „fantomă”

Sură foto: tripadvisor.com

Cel pe care-l numim așa poartă de fapt denumirea de Zaton sau Zatonul Mare. Deși acest lac de doi kilometri pătrați apare pe toate hărțile există posibilitatea ca atunci când vrem să-l vizităm să nu fie acolo.

Lacul nu se evaporă și nici nu dispare pur și simplu, apa se scurge într-o peșteră unde se formează Zatonul Mic.

Peștera Ponoarele 

Sursă foto: radioresita.ro

Cu o mărime de aproximativ 800 de metri, aceasta se află între două lacuri Zatonul Mare și Zatonul Mic. Nu este indicată explorarea acesteia fără echipamente speciale sau un ghid, deoarece nu este o peșteră amenajată.

Deși acest lucru îi conferă și mai mult mister este recomandată vizitarea doar până unde lumina naturala pătrunde. Deoarece din spusele localnicilor există posibilitatea ca peștera să fie inundată și înaintarea spre centru acesteia să fie periculoasă.

Sursă foto: infopensiuni.ro

Legendele zonei amintesc și că în acestă peșteră a stat Diavolul în persoană. Iar dacă în peșteră a stat răul, cine să-l alunge dacă nu Dumnezeu?

Așa că localnicii au început să se roage fără încetare și rugăciunile lor au fost ascultate. Dumnezeu a coborât pe pământ și l-a alungat pe Diavol dând cu palma în tavanul peșterii care s-a surpat.

Acest moment l-a speriat pe cel rău care a reușit să fugă prin partea opusă a peșterii unde este lacul Zaton. Însă de spaimă diavolul a început să tragă cu ghiarele de stâncă, urmele fiind vizibile până în ziua de astăzi.

Sursă foto: ponoare.ro

Podul lui Dumnezeu

În partea din față unde s-a prăbușit tavanul peșterii s-a format un pod pe care localnicii în semn de mulțumire l-au numit Podul lui Dumnezeu.

Sursă foto: radioresita.ro

Podul este un loc unic în lume. Aflându-se pe locul doi în Europa ca și mărime, fiind singurul pod natural circulabil din întreaga lume. Pe aici trece drumul DJ 670 care leagă Baia de Aramă de localitatea Molovăț.

Cu o lungime de 30 m și 22 înălțime arată ca o arcadă uriașă din piatră. Pentru a fi admirat în toată splendoarea lui, este recomandată coborârea în fața peșterii.

Prin deschiderea podului de 9 m se poate observa Valea Pragului, dar și blocurile de calcar care contribuie la formarea podului și au fost supuse eroziunii și trecerii timpului.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.