25 aprilie 2024, 19:56

Descoperă România. Povestea bisericilor-surori de la Stoicăneşti. Cum își cinstesc sătenii eroii.

Oamenii care ajung în județul Olt mai exact în comuna Stoicănești trebuie să știe că pot vizita aici două biserici amplasate una lângă cealaltă.

Sursă foto: ziare.com

Din prima respectiv cea mai bătrână astăzi mai există doar zidurile și puține picturi, fiind  ridicată în anul 1700. Cea de-a doua a fost construită la o distanță de 100 de ani și a fost pictată de către Gheorghe Tătărăscu în interior.

Sursă foto: adevarul.ro

Despre amplasarea celor două lăcașe de cult se spune că nu este una întâmplătoare. În centrul Câmpiei Boianului pe Valea Călmanului se găsește o veche vatră populată conform istoricilor de circa 7.000 de ani. Cea mai veche biserică în ziua de astăzi se găsește sub forma unor ruine, însă pereții au rămas verticali în lupta cu timpul și vremea schimbătoare. Cea ce continuă să uimească pe toată lumea este pictura originală încă existentă pe ziduri, iar dacă asta nu a fost suficient, tot acolo se pot observa și următoarele două straturi de pictură. Edificiul este inedit și prin modul de construcție doar din cărămizi, cu ziduri groase, ferestre, zăbrele de fier lucrate manual, toate acestea semănând mai mult cu elementele unei vechi cetăți.

Sursă foto: adevarul.ro

Într-un mod aparte spre finalul anilor 1800 din dorința unui boier pe nume Constantin Fâtâneanu a fost ridicată și biserica nouă. Întrucât acesta s-a ocupat de toate cheltuielile pentru ridicarea edificiului în interior se găsește o frescă cu el, soția și fiica sa.

Sursă foto: adevarul.ro

Această biserică este remarcabilă datorită picturii sale executată de maestrul Gheorghe Tătărăscu. Întrucât acesta este unul dintre cei mai importanți pictori din România și lucrarea realizată de el lasă pe oricine fără cuvinte edificiul a fost numit monument istoric. Întreaga pictură din interior este creată pe un fond negru ce seamănă cu marmura.

Sursă foto: adevarul.ro

Dacă este să ținem cont de informațiile istorice existente observăm că biserica a fost finalizată între anii 1888 respectiv 1889, un timp record am putea spune. Mai apoi în anul 1938 pictorul Florea Udriște a restaurat pictura. În anul 1940 în urma unui cutremur biserica a avut de suferit, fiind restaurată în anul 1958. Pe data de trei iunie 2006 cu ocazia resfințirii a fost stabilită și ziua satului, o sărbătoare denumită „Întâlnirea cu fiii satului”. Un alt lucru inedit legat de biserică se observă chiar la intrare, acolo este amplasat un tablou ce cuprinde pozele tuturor localnicilor care au murit în timpul Primului Război Mondial între anii 1916-1918.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol