10 octombrie 2024, 19:59

Descoperă România. Povestea casei memoriale Anton Pann

Casa memorială Anton Pann se găsește pe strada cu același nume din București, mai exact la numărul 20. Aceasta este deschisă de marți până duminică, lunea fiind închis.

Sursă foto: turismlaramnicuvalcea.ro

Acest concept muzeal a fost transpus în expoziția de astăzi cu niște scopuri clare, acelea de a urmării principiile interactivității și bineînțeles conectivității. Povestea despre viața unui scriitor fiind transmisă aici într-un mod deosebit, printr-o transpunere în lumea politică și literară a vremii lui Anton Pann.

Aici se pot observa unele dintre cele mai frumoase ilustrații create de artiștii români faimoși, diverse animații și instalații interactive. Tot aici se găsesc 23 de instrumente muzicale care reprezintă prima parte a secolului XIX-lea, nenumărate partituri, diferite piese instrumentale și vocale atât religioase cât și laice compuse de Anton Pann. Acest concept inedit prin care se reușește păstrarea vie a memoriei unui scriitor iubit, dar și a vremurilor în care acesta a trăit și creat este meritul arhitecților Justin Baroncea și Constantin Goagea.

Sursă foto: mnlr.ro

Aceasta casă este prima și singura în care Anton Pann a locuit fără să fie nevoit să ofere chirie fiind cumpărată pe data de 20 februarie a anului 1848. Edificiul se găsește foarte aproape de Biserica Sfântul Stelian – Lucaci în a cărei strană a cântat Pann. Despre locuință se mai poate preciza faptul că beneficiază de o curte de mari dimensiuni, în care Anton Pann și organizat tipografia. Tot în această casă, au fost realizate capodoperele sale printre care putem aminti „Nezdrăvăniile lui Nastratin Hogea”, „O șezătoare la țară” ori „Călătoria lui Moș Albu”.

Casa Memorială „Anton Pann” a fost inclusă în patrimoniul MNLR de scurt timp, iar de atunci aceasta a intrat oficial în circuitul publicului larg.

Sursă foto cover: clasic.radio


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol