29 martie 2024, 2:01

Descoperă România. Povestea primei farmacii din România deschisă în urmă cu 256 de ani

Pe timpul când la București încă se găseau fanarioții și oamenii își preparau majoritatea tratamentelor în case într-o clădire de patrimoniu, ce a servit de-a lungul timpului drept centru administrativ al Banatului Montanistic din Oravița funcționa prima farmacie minieră de pe teritoriul țării noastre. Aceasta era o premieră atât pe plan european cât și pe plan național, fiind fondată în anul 1763 de către Edward Winter.

Sursă foto: facebook.com

Din anul 1790 farmacia se află în proprietatea lui Johannes Lederer în co-proprietate cu membrii familiei Knoblauch, iar șase ani mai târziu în 1796 farmacia este denumită La Vulturul Negru. Pe data de 19 octombrie a anului 1796 contractul de proprietate se încheie și așa cei de la Direcția Montanistică îi vând lui Lederer întreg spațiul plus titlurile mai vechi.

Sursă foto: facebook.com

De la 1 februarie a anului 1797 deoarece farmacia își avea activitatea la început a primit anual suma de 300 de florini de la „Bruderlade”. Mai târziu în anul 1818 pe când Lederer era grav bolnav au avut loc negocieri între el și familia Knonlauch pentru a realiza vânzarea tuturor activelor, lucru care s-a întâmplat la scurt timp după odată cu moartea lui Lederer. Astfel renumita „dinastie” Knoblauch s-a aflat la conducerea farmaciei din Oravița până în anul 1942.

Sursă foto: facebook.com

În ziua de astăzi la parterul edificiului de pe strada 1 Decembrie 1918, vechea farmacie este transformată în muzeu despre Istoria Farmaciei Montanistice. Acest lucru a fost posibil datorită ultimul descendent al familiei Knoblauch care le-a oferit autorităților locale clădirea. Impresionant este faptul că aici se găsește o colecție de instrumente farmaceutice și medicale, tratate și cărți de specialitate dintre anii 1682 respectiv 1950. Așadar, oricine își poate face o părere despre modul în care arăta și funcționa o farmacie acum două secole.

Sursă foto: romaniaturistica.ro

În muzeu se poate observa și o casă de marcat în stare funcțională ce beneficiază de sistem anti-efracție. Inedit este ca aceasta are un comutator care face posibilă calcularea sumei necesare în funcție de prețul stabilit pentru zi sau noapte. Tot aici sunt expuse cărțile de la sfârșitul secolului al XVIII-lea de pe care a învățat pe când era student farmacistul Knoblauch. Pe fațada clădirii se pot observa reprezentările zeităților din domeniul medical și conform istoricului Ionel Bota se observă și portretele alegorice ale lui Frantz și Sissi Iosef.

Turiștii care ajung în această zonă și vor să viziteze muzeul trebuie să știe că programul este de luni până duminică între orele 9:00 – 18:00, iar dacă tot ajungeți în zonă vă sfătuim să treceți și pe la Teatrul Mihai Eminescu aflat la 400 de metri mai sus.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol