21 martie 2024, 18:40

Descoperă România. Prima statuetă de tip Venus din țara noastră, veche de 17.000 de ani

Pe data de 21 iunie a anului 2019, cercetătorii și arheologii de la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologie în Paleolitic, ce face parte din Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, au anunțat cu mândrie descoperirea, prin intermediul săpăturilor arheologice, a primei statuete de tip Venus de pe teritoriul României. Statueta a fost extrasă dintr-o așezare nouă de tip paleolitic denumită Piatra Neamț 1.

Sursă foto: descopera.ro

Întrucât este foarte complicat să fie precizată vechimea piesei fără să fie făcute teste amănunțite obiectul a trecut printr-o serie de datări radiocarbon AMS efectuate în două laboratoare distincte. Mai precis Beta Analiytic din Statele Unite ale Americii și RoAMS un laborator ce ține de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.

Așadar, rezultatele nu au încetat să apară și vârsta statuetei a fost hotărâtă la circa 17.000 de ani. „Aceasta înseamnă că ne aflăm în faţa celei mai vechi sculpturi în piatră din România şi din această parte a Europei, precum şi printre cele mai importante descoperiri paleolitice din Europa. O caracteristică excepţională a statuetei de la Piatra Neamţ este oferită de conservarea intactă a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră descoperite până în prezent au fost găsite în stare mai mult sau mai puţin fragmentară”, conform celor de la muzee-dambovitene.ro.

Sursă foto: ziarulnatiunea.ro

Statueta este confecționată din gresie și ajuge la circa zece centimetri păstrând în schimb urmele prelucrării. După mai bine de 100 de ani de când a fost recuperată renumita statuetă de la Willendorf din Austria și a devenit un important simbol național, descoperirea uimitoare de la Piatra Neamț îmbogățește substanțial patrimoniul paleolitic al țării noastre cu un obiect impresionant.

Piatra Venus din Piatra Neamț a fost expusă pentru întâia oară publicului pe data de 18 decembrie a anului 2019 la ora 11:00 cum era de așteptat în cadrul Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei din Paleolitic.

Sursă foto cover: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol