26 aprilie 2024, 0:03

Descoperă România. Rezervația Cheile Nerei – Beușnița și poveștile pădurii

Rezervația Cheile Nerei – Beușnița este una dintre puținele locuri din România care au reușit de-a lungul timpului să se ferească de privirile oamenilor. Sălbăticia din această zonă este întărită și de existența viperelor corn, libelule sau licuricilor acompaniați de apele din zonă ce pătrund neîncetat calcarele vechi de sute de ani.

Sursă foto: commons.wikimedia.org

În anul 1990 a fost înființat Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița care se întinde pe aproximativ 4000 de hectare. Limitele acestuia sunt bine determinate în zona Munților Aninei și se îmbină cu Parcurile Naționale Domogled – Valea Cernei și Semenic – Cheile Carașului. Rezervația cuprinde și două lacuri importante, mai exact Lacul Dracului și Lacul Bei. Toate acestea formează tezaurul natural din județul Caraș – Severin, fiind și unicul județ din țara noastră care are pe teritoriul său trei porțiuni de mari dimensiuni de interes național și care au fost conservate ecologic.

Există și o legendă a locului în care se vorbește despre un moșneag care își supraveghea caprele de pe malul lacului. Pe când acesta stătea liniștit un străin a venit și l-a provocat să facă un pariu. Mai exact străinul l-a pus pe bătrân să prăjească un pește, dar fără să-și îndoaie corpul. Deoarece moșneagul era foarte deștept i-a spus că o să facă asta dacă și el o să prăjească un cap de țap fără ca acesta să-și arate dinții. Cu tocmeala făcută bătrânul a băgat un băț în trupul peștelui, iar străinul a legat capul țapului cu o funie de tei. Însă în momentul când focul s-a întețit peștele a rămas înțepenit pe băț în timp ce pe fața capului de țap a apărut un rânjet. De ciudă străinul care era chiar Dracul se pune că a sărit în lac și nu a mai ieșit niciodată. Încă de atunci se spune că apele fără fund înghit pe oricine îndrăznește să-i tulbure undele.

Sursă foto: descopera.ro

Lacul Dracului este singurul de tip carstic din România, acesta s-a format în urma prăbușirii unui tavan de peșteră. În el trăiesc foarte mulți pești care se pot vedea cu ochiul liber deoarece apa este foarte clară.

Sursă foto: descopera.-ro

Despre Lacul Beiului se știe că s-a format dintr-un izvor puternic. Cu o adâncime mult mai mică față de cel menționat deja, acesta are o legendă ceva mai diferită. Se spune că izvorul s-a născut chiar din lacrimile unui bei, care plângea după iubita lui. Dragostea mare dintre o frumoasă localnică și turc a fost interzisă de tatăl beiului care a trimis soldații pe urmele celor doi pentru a le lua viața.

Sursă foto: stefancujma.ro

Un alt loc care trebuie vizitat în parc este Cascada Beușnița, aceasta se află la numai 20 de minute de Lacul Ochiul Beiului. Cascada este una spectaculoasă deoarece cuprinde mai multe cascade mici. Acest lucru a condus la asemănarea apei cu vălul unei mirese. Căderea de apă are o înălțime de 15 metri și este acoperită cu mușchi verde.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol