25 aprilie 2024, 18:18

Descoperă România. Rezervația cu stejari seculari de la Breite, unică în Europa

Platoul Breite se află în Podișul Târnavelor, în apropiere de Sighișoara și reprezintă cea mai mare pajiște cu stejari și goruni multiseculari din Europa central-estică. Ecosistemul protejat de lege este atestat încă din 1583 în documentele de cancelariei principelui Ștefan Bathory.

Sursă foto: rezervatia-breite.ro

Rezervația Breite adăpostește peste 600 de arbori cu vârste între 350 și 450 de ani, printre care și câteva exemplare care au atins distinsa vârstă de 800 de ani. La umbră lor trăiesc 40 de specii de gândăci și peste 270 de specii de fluturi cu un colorit inedit ce sunt protejate de lege.

Acest ecosistem unic în Europa oferă mediul perfect pentru sute de specii de șopârle, licheni, insecte, ciocănitori, șerpi, fluturi și broaște țestoase. Speciile se dezvoltă armonios în rămășițele unui copac căzut la pământ, în scorburi, în zonele mlăștinoase sau în ascunzișul pământului.

Pentru parcurgerea traseului, există o hartă amănunțită pusă la dispoziție pentru curioși și aventurieri. Aceasta cuprinde 13 puncte de interes printre care și „Pasul Lupilor”, locul în care platoul se îngustează și apropie cât se poate de mult cele două margini de pădure. Denumirea provine de la poveștile bătrânilor care spun că prin spațiul mai strâmt al rezervație

Sursă foto: cascadamisina.ocolulsilvicnaruja.ro

i, unde căprioarele intră rând pe rând, lupii ar sta iarna la pândă. În această zonă poate fi întâlnit izvorașul cu burtă galbenă, o specie protejată de broască țestoasă.

Cel mai bătrân stejar de pe Platoul Breite are aproape 800 de ani și măsoară 7,1m în circumferința. Acesta poate fi regăsit la punctul 6 din cadrul hărții.

Accesul până la rezervație se face de pe DN 14 care leagă Sighișoara de Mediaș, din punctul „Hula Daneș”. De acolo se face stânga la 4 km de Sighișoara, unde pornește un drum forestier de 2 km până la platou.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol