În județul Arad există un loc nu foarte cunoscut de locuitorii țării noastre, dar căutat de toți iubitorii de trandafiri. Așadar, vorbim despre Rozariul „Eutopia Gardens” una dintre cele mai frumoase locații pentru turiștii aflați în căutarea unui loc liniștit, colorat și înmiresmat. Despre numele pe care-l poartă putem aminti faptul că „rozariu” reprezintă locul în care sunt plantați doar trandafiri.
Despre apariția trandafirilor se presupune că au în jur de 35 de milioane de ani, acest lucru a dus și la croirea mai multor legende în jurul florilor. De exemplu una din povești amintește despre o floare fără de pereche creată de zeița Chloris chiar din corpul unei nimfe pentru care avea sentimente puternice. În acest mod zeița considera că nu ar fi putut să o uite pe cea care îi era apropiată. Zis și făcut, însă tot legenda transmite că pentru acest vis, toți zeii au conspirat. De exemplu, Dyonissos a fost cel care i-a oferit în dar trandafirului mirosul inconfundabil, zeul Zephyr este cel care i-a creat farmecul, până și spinii au fost primiți de la Ares, zeul războiului.
Acest parc dendro – floricol, care cuprinde arbori și flori, a fost realizat între anii 2002 respectiv 2012 în județul Arad, comuna Vladimirescu mai exact în satul Mândruloc. Amenajarea se întinde pe o suprafață de circa 25,5 hectare, iar în ziua de astăzi cuprinde peste 3.000 de specii de trandafiri aduși din întreaga lume.
Un exemplar care îi impresionează pe cei care ajung în zonă este trandafirul urcător sau „Eden rose”. O astfel de floare poate schimba aspectul unui loc iremediabil datorită frumuseții sale. Un alt trandafir unic în România este cel franțuzesc acesta este deosebit întrucât are petale multicolore. Parcul este împărțit în două zone dintre care în prima sunt amenajate grădinile tematice, iar în a doua diverse colecții de plante.
Inedit pentru țara noastă este modul de întreținere al parcului. Toți trandafirii de aici au la rădăcină argilă expandată adusă tocmai din Australia. Scopul argilei este acela de a capta apa din sol chiar și până la două săptămâni, plus că aceasta nu permite ierburilor să crească. Toate acestea au transformat parcul într-un loc de pelerinaj pentru cei care îndrăgesc trandafirii, oamenii vin aici din toate colțurile României, dar și din Europa.
Cei care doresc să ajungă aici trebuie să știe că de la Arad spre Deva sunt doar zece kilometri de parcurs. Parcul fiind deschis anul din luna mai și până la finalul lunii septembrie. Se spune, însă, că cel mai bun moment de a vizita acest loc este între 20 mai respectiv 20 iunie întrucât atunci trandafirii se află la apogeul înfloririi. Un alt lucru inedit este reprezentat de faptul că aspectul parcului se modifică de la lună la lunp întrucât și trandafirii au perioade de timp diferite de înflorire. Așadar, vă invităm să-l vizitați și indiferent de zi sau săptămână cu siguranță peisajul va fi unul desăvârșit.
Sursă foto cover: lataifas.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol