20 aprilie 2024, 12:00

Descoperă România. Să vizităm Zimbrii din Rezervația Silvuț – Hațeg

La aproximativ patru kilometrii de orașul Hațeg se află un loc aparte mai exact Rezervația de Zimbri Silvuț – Hațeg, denumirea i-a fost atribuită deoarece așa se numește și pădurea în care se găsește. Aceasta a fost deschisă în anul 1958 cu aducerea a două exemplare la noi în țară din Polonia pe nume Podarec și Polonka.

Pădurea în care se află rezervația este una de conifere și se întinde pe o suprafață de 50 hectare. Acesta este și primul loc din România unde zimbru a reapărut. În doi ani de la aducerea primelor exemplare acestea s-au împerecheat și numărul animalelor din rezervație a ajuns la 12. Toți puii născuți aici au primit nume care încep cu Ro, ca de exemplu: Romo, Rozi, Romina, Roxana, Romeo ș.a.m.d.

Odată cu trecerea anilor numărul total de pui născuți în aria protejată a ajuns la 47, însă nu toți au rămas aici. Ulterior au fost trimiși în diferite zone ale țării pentru a popula alte rezervații sau grădini zoologice. Actualmente în lume mai există în jur de 3.000 de exemplare, în ciuda anilor când aceștia erau stăpâni pe teritorii întregi din Europa și Asia. O cauză principală care a dus la scăderea drastică a numărului este reprezentată de braconaj.

Sursă foto: blogosfera.md

Pentru o mică trecere în revistă a situației trebuie să știm că ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în anul 1762, iar în anul 1790 a fost ucis ultimul din Transilvania. În partea de est a Europei aceste animale erau considerate proprietatea regilor poloni și a țărilor ruse. Ba chiar regele poloniei Sigismund I a ordonat pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor din anii 1500.

Din păcate în anul 1927 în lume mai existau aproape 50 de exemplare, toate aflate în grădinile zoologice. Foarte important pentru conservarea speciei este anul 1996 când a fost clasificată ca specie aflată în pericol, fiind protejată. În anul 2000 specia număra 3.600 de animale, toate provenind din doar 12 exemplare, acest lucru a dus ca în prezent toate animalele să aibă o construcție genetică apropiată și duce la vulnerabilitate în fața bolilor.

Sursă foto: moldova-suverana.md

Cel mai mare animal european de pe uscat este zimbrul și are o lungime de 2,9 – 3 metri ajungând la o înălțime de 1,9 metri. Masculul poate ajunge până la 920 de kilograme și femela până la 320 de kilograme fiind mai mică.

Sursă foto: stirileprotv.ro

Specia din prezent aflată pe teritoriul Europei este un hibrid între zimbrul caucazian și zimbrul de șes. Zimbrii trăiesc 28 de ani în captivitate și mai puțin în sălbăticie. Reușind să se înmulțească între patru și 20 de ani în cazul femelelor și șase respectiv 20 de ani în cazul masculilor.

Program de funcționare al rezervației în conformitate cu pagina oficială:

  • LUNI – MIERCURI: 8.00 – 16.00
  • JOI: 8.00 – 17.00
  • VINERI: 8.00 – 15.00

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol