24 martie 2024, 17:35

Descoperă România. Sanctuarul creat în Grădina Botanică din Jibou

Despre orașul Jibou știm că este cuprins în categoria așezărilor urbane considerate tinere din țara noastră, însă acesta nu a fost un impediment în realizarea unui obiectiv deosebit aici. Se spune că omul sfințește locul, această afirmație se potrivește perfect atunci când vine vorba despre Grădina Botanică de la Jibou.

Sursă foto: pressone.ro

În viață dacă există pasiune niciodată munca nu este prea grea, poate că așa s-a gândit și profesorul Vasile Fati care a muncit neîncetat pentru ca în anul 1968 să deschidă prima Grădină Botanică. Deși inițial a fost realizată în clădirea liceului din localitate trei ani mai târziu a fost separată. Între anii 1974 respectiv 1989 instituția și-a desfășurat activitatea sub numele de Stațiunea Tinerilor Naturaliști. În anul 1990 este înființat la Jibou Centrul de Cercetări Biologice a cărui obiectiv principal este însăși Grădina Botanică. Cu o suprafață de circa 33 de hectare aici sunt valorificate și vestigiile unui parc vechi din apropierea castelului Wesselenyi. Pe data de șapte iunie 2008 la împlinirea unui an de când Vasile Fati a trecut în neființă grădina a fost denumită: Grădina Botanică „Vasile Fati” și a avut loc dezvelirea unui bust.

Sursă foto: rador.ro

Sectorul ornamental se găsește chiar în fața serelor și ocupă aproximativ un hectar. Deoarece aici se găsesc plante anuale și bianuale indiferent de anotimp turiștii se pot bucura de o imagine deosebită. Sectorul fitogeografic beneficiază de circa 11 hectare fiind poziționat central. Plantele din acest loc sunt grupate în funcție de proveniența lor geografică. De exemplu flora Orientului este pusă în valoare printr-o Grădină Japoneză, iar aici există și plante suculente sau cactuși din Africa și Mexic. Despre sectorul sistematic știm că se găsește în partea nord-estică a grădinii și se desfășoară pe trei hectare jumătate incluzând un lac de mici dimensiuni. Acest loc este ideal pentru cei care doresc să urmărească evoluția progresivă a plantelor pornind de la specii inferioare și până la cele superioare.

Sursă foto: travelinghawk.me

Sectorul ecologic și genetic poate fi descoperit foarte aproape de fitogeografic desfășurându-se pe o suprafață de două hectare. În acest loc este evidențiat rolul oamenilor în procesul de evoluție al plantelor. Despre sectorul plantelor medicinale știm că este unul de mici dimensiuni 0,25 hectare cuprinzând colecții organizate în funcție de afecțiunile pe care acestea le tratează.

Sursă foto: commons.wikimedia.org

În total Grădina Botanică are trei complexe de sere întinse pe 5.000 de metri pătrați. Unul dintre acestea este utilizat în desfășurarea activităților de cercetare, în timp ce al doilea este utilizat pentru crearea de flori tăiate și diverse plante ornamentale considerate de apartament. Cupola mică are un acvariu unde pot fi văzute plante specifice zonelor ecuatoriale, dar și un bazin cu apă caldă unde se găsește impresionantul lotus. În cupola mare sunt în principal multe specii de palmieri dintre care cei mai cunoscuți sunt cocotierul, bananierul și așa mai departe.

Sursă foto: zigzagprinromania.com

Grădina Botanică de la Jibou prin natura activităților sale dovedește că este printre cele mai importante prezențe în procesul inductiv-educativ, fiind și un adevărat muzeu sau școală de învățare pentru ocrotirea mediului înconjurător. Despre numărul vizitatorilor știm că este unul în crește de la un an la altul. Programul de vizitare pentru perioada aprilie – octombrie este zilnic între orele 8:00 – 19:00.

Sursă foto: travelinghawk.me


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol