24 aprilie 2024, 19:12

Descoperă România. Schitul Sfântul Nicolae sau geamia transformată în biserică ortodoxă

Pe strada Mircea cel Bătrân, foarte aproape de portul din orașul Giurgiu se găsește Schitul Sfântul Nicolae. Deoarece acesta este situat foarte aproape de fluviul Dunărea, așezământul monahal este adăpostit de agitația cotidiană și ferit de gălăgia orașelor, însă chiar istoria lăcașului este una foarte zbuciumată. 

Sursă foto: romanianresorts.ro

Până în anul 1830 biserica de aici a fost geamie mahomedana, despre care nu se cunoaște cu exactitate anul costrucției. În anul 1830 geamia a fost modificată în biserică ortodoxă și a primit cunoscutul hram Sfântul Nicolae. Acest lucru nu a fost întâmplător, ci a fost inspirat de la țarul Nicolae I al Rusiei. Hotărârea aceasta a fost luată în perioada 1828 respectiv 1829, drept urmare a eliberării Cetății Giurgiului de sub ocupația otomană și bineînțeles restituirii orașului Giurgiu, Principatul Valahiei.

Sursă foto: crestinortodox.ro

La început construcția avea o formă pătrată, însă în anul 1830 i-a fost adăugat atât altarul de formă absidă și un pridvor, cât și o boltă cilindrică și o turlă confecționată din lemn. Mai apoi în anul 1877 lăcașul a fost bombardat de către trupele turcești, fiind distrus în mare parte. În anul 1905 drept urmare a stăruinței preotului din acel timp au fost începute lucrările de reclădire a edificiului utilizând chiar pietre din zidul vechii cetăți, pentru ca în anul 1907 lucrările să fie gata și biserica sființită.

Sursă foto: skytrip.ro

În anul 1944 biserica a fost dinou bombardată de către trupele germane în timp retragerii din Giurgiu, fiind distrusă în aproape în totalitate. Însă chiar din anul 1945 au început lucrările de refacere, fiind coordonate cu atenție de către arhitectul Dobrescu. Inițial pe câte o bucată de piatră din zidul bisericii se putea observa câte o inscripție în limba rusă, iar în ziua de astăzi acestea au fost păstrate și se pot observa în pridvorul lăcașului de cult.

În partea dreaptă se poate citi „Aceasta Biserica este cladita in anul 1830 din geamie mahomedana din Cetatea Giurgiului, cucerita in anul 1829 in timpul domniei glorioase a imparatului si autocratului intregii Rusii, Nicolae I”, conform crestinortodox.ro. Pe partea stângă se poate observa mesajul „În memoria faptelor armatelor rusesti din 1828 si a restituirii orasului Giurgiu Principatelor Valahiei, biserica aceasta este zidita sub administratia presedintelui plenipotentiar al Principatelor Valahia si Moldova, General Aghiotant Kisselev, de Comitetul Constructor din Giurgiu”, conform sursei citate anterior.

Sursă foto: adevarul.ro

Despre refacerea din anul 1945 se știe că a fost realizată chiar după modelul bisericii Sfântul Nicolae domnesc de la Curtea de Argeș, în timp ce pictura din fresca bisericii a fost realizată în totalitate de către pictorul Nicolae Stoica, iar după înființarea Episcopiei Giurgiului și venirea Episcopului Ambrozie, a fost luată decizia de a schimba complet statului bisericii Sfântul Nicolae în schit de călugări.

Cei care doresc să ajungă aici trebuie să știe că în Schitul Sfântul Nicolae sunt păstrate cu sființenie particele din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, ale Sfântului Grigorie Dialogul și ale Sfintei Macrina.

Sursă foto cover: romanianresorts.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol