CITIRE

Descoperă România. Simbolul munților Bucegi –...

Descoperă România. Simbolul munților Bucegi – Crucea Caraiman

Crucea de pe Caraiman este și simbolul munților Bucegi, cu o vechime de 90 de ani aceasta a fost inaugurată pe data de 14 septembrie 1928, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. De la inaugurare și până în prezent nu a beneficiat de reabilitare. Se poate vedea cu ușurință de pe Valea Prahovei, iar dacă se dorește admirarea de aproape, există posibilitatea parcurgerii unui traseu montan.

Drumul până la Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, amplasată pe Vârful Caraiman din munții Bucegi este unul de o frumusețe rară și ușor de parcurs pentru oricine, având un grad scăzut de dificultate.

Sursă foto: lumeainalbastru.blogspot.com

Traseul turistic începe din zona Babele și este indicată urmărirea zonelor marcate cu o cruce roșie. Salvamontiștii au anunțat și faptul că traseul a fost remarcat de ei în vara acestui an. Pe parcursul drumului turiștii sunt fascinați de peisajele unice în care spectacolul naturii își face apariția.

Din loc în loc se pot observa frumoasele flori de colț, despre care știm că sunt ocrotite prin lege, și de ce nu câte o zonă acoperită de zăpadă. În total, traseul durează aproximativ două ore și de aceea este indicat să avem un echipament adecvat.

Sursă foto: blog.hotelguru.ro

Monumentul a fost preluat în administrare de către MApN care își dorește să-l reabiliteze prin utilizarea fondurilor europene. Deși, obiectivul turistic este inclus în grupa A a Listei monumentelor istorice, se află într-o stare profundă de uzare şi are nevoie urgentă de reparații majore.

Construcţia monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial a fost iniţiată de regele Ferdinand I al României şi de regina Maria ca omagiu adus eroilor care şi-au jertfit viaţa în Primul Război Mondial în luptele împotriva armatelor Puterilor Centrale. Construcţia a început în anul 1926 şi s-a finalizat în 1928, sub patronajul reginei Maria, după moartea în anul precedent a regelui Ferdinand.
S-a dorit ca acesta să fie văzut de la o distanţă cât mai mare şi, din acest motiv, s-a renunţat la amplasamentul de pe vârful principal, înalt de 2.325 m, al masivului Caraiman, de unde monumentul nu putea fi văzut decât odată ajuns pe platou. S-a ales, astfel, vârful de 2.291 m al versantului de sud-est, care permitea vizualizarea Crucii de departe, din valea Prahovei şi împrejurimi, chiar şi în condiţii meteorologice dificile.”, conform paginii oficiale a MApN.

Deoarece fiecare obiectiv turistic din România are o legendă, despre acesta se spune că a fost construit în urma unui vis pe care l-ar fi avut Regina Maria. Aceasta a văzut în vis munții Bucegi „stropiți cu sângele eroilor”. În urma acestui vis, la scurt timp, ar fi decis edificarea monumentului de pe Caraiman.

Sursă foto: adevarul.ro

Din dorința unor patrioţi adevărați, Crucea Caraiman a fost înscrisă în Cartea Recordurilor (2013), ca fiind cea mai mare construcţie cruciformă amplasată la o asemenea înălţime.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.